Több maradhat a zsebekben

Akt.:
TAKATA stand avatás a Miskolci Egyetemen
TAKATA stand avatás a Miskolci Egyetemen
Miskolc – A jövő évi központi büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz – jelentette be dr. Kriza Ákos polgármester.

„A kormány folytatja, amit 4–5 évvel ezelőtt elkezdett, azaz a munkaalapú társadalom kiépítését” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Kriza Ákos polgármester. Elmondta azt is, az intézkedéseknek köszönhetően már eddig is jelentős eredményeket értek el, – mint fogalmazott – háromezer új miskolci munkahely, a gazdaság dinamizálása, illetve a helyi adók csökkentése, valamint egyes járulékok eltörlése.

Kedvezmények

„A 2016-os büdzsében is folytatódik ez a tendencia, különösen a munkából élő családoknak kedvez majd” – hangsúlyozta. A polgármester ismertette az adókedvezményeket is: 16 százalékról 15-re csökken az SZJA-kulcs, a sertéshús áfája 27 százalék helyett 5 százalék lesz. Valamint 2016-tól 2019-ig a jelenlegi 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti adókedvezmény. Az SZJA kapcsán kiemelte, hogy ezután 120 milliárd forinttal több marad a dolgozó emberek zsebében. De azt is elmondta, azon dolgoznak, hogy a személyi jövedelemadó egy számjegyű legyen.

A gyermekek után járó adókedvezmény esetében dr. Kriza Ákos példákat is említett: egy kétgyermekes, minimálbérből élő család esetében 85 ezer forinttal több lesz az éves jövedelem, míg egy átlag keresetű kétgyermekes családnál 115 ezer forinttal lehet több. Hangsúlyozta: „A jövő évi büdzsé jelentős előnyöket hoz a bérből, fizetésből élők számára.”

Megkérdeztük azt is, hogy várható-e a helyi adók csökkentése. A polgármester válaszában elmondta, a jövő évi költségvetés készítésénél majd figyelembe veszik az idei adóbefizetéseket és az alapján döntenek.

ÉM-NSZR

Címkék: ,