Több kórház követheti a szekszárdi példát – RTL Klub

Már áprilistól várólistákra lehet számítani a kórházakban – számolt be az RTL Klub Híradója. A szekszárdi kórházban már most két héttel elhalasztották a nem sürgős műtéteket, mert azt mondják, hogy elfogyott a pénzük. Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatot indított a kórház ellen. Szerintük elfogadhatatlan, hogy egy kiemelt kórház ne lássa el a betegeket. Szankcióként a kórházzal akár szerződést is bonthat az egészségbiztosító.

Végre elkészült a 10 éve várt műtőblokk és túl sokat műtöttünk, elfogyott a pénz – nyilatkozta Muth Lajos, a szekszárdi kórház igazgatója az RTL klubnak.

Az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint tűrhetetlen, hogy elutasítanak betegeket. Horváth Ágnes azt mondta, az intézmény kiemelt kórház, és ez nemcsak rang, hanem kötelezettség is a betegek ellátására – fogalmazott.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet rögtön vizsgálatot kezdett a kórházban. Kovácsi Zsombor igazgató közölte, hogy további szankciók, bírságolás, esetleg a szerződés felülvizsgálata is szóba jöhet.

Néhány hete a debreceni Kenézy Gyula Kórházból küldtek haza rákos betegeket azzal, hogy csak később lesz pénz a kezelésükre. A felügyelet szerint a jövőben több hasonló eset is előfordulhat az átalakítások és a csökkenő finanszírozás miatt.

Az RTL Klub Híradónak több kórházigazgató is azt mondta, várólistákat terveznek a következő időszakra. Áprilisban ezek 1-2 hetesek lehetnek, de nyáron előfordulhat, hogy hónapokat kell majd várni egy-egy beavatkozásra.Sporthírek