Több katona megsérült egy orosz katonai repülőgép baleseténél Csehországban

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:Prága, 2012. május 23., szerda (MTI) – Hét – más források szerint hat – katona megsérült, amikor leszállás közben balesetet szenvedett egy AN-30 típusú orosz katonai repülőgép a közép-csehországi Cáslav repülőterén.

 

Eredetileg 19 sérültről szólt a hír, de mint később kiderült, a sérülteket többször írták be a jegyzőkönyve, s így számuk megugrott – mondta újságíróknak Petr Mach, a közép-csehországi mentőszolgálat igazgató-helyettese. A cseh hadsereg vezérkari főnöksége szerint a sérültek száma hat, közülük öten oroszok, egy pedig cseh.

A repülőgép a Nyitott Égbolt (Open Sky) program keretében végzett megfigyelő repülést és készített fényképeket Csehország felett. A fedélzeten 14 orosz és kilenc cseh katona tartózkodott. Leszálláskor a gép elhagyta a leszállópályát, füves területre futott, majd kigyulladt és kettétört.

“Megtettük a szükséges intézkedéseket, minden sérültet kórházba szállítottak a mentők” – jelentette ki Denisa Smitalová, a cáslavi repülőtér szóvivője. A katonai repülőtér forgalmát a baleset kivizsgálása miatt felfüggesztették. Részleteket a sérültekről nem hoztak nyilvánosságra.

A baleset okait vizsgálják. Vendula Marecková, a Kutná Hora-i rendőrségi szóvivő szerint az AN-30-as gépnek leszálláskor nem sikerült rendesen kinyitnia a futóműveket, így a kerekek helyett a hasával érkezett földre a gép.