Több idő jut a projektek teljes megvalósítására

Több idő jut a projektek teljes megvalósítására
Több idő jut a projektek teljes megvalósítására
Budapest, Miskolc – Jelentős mennyiségű kérelem érkezett a kertészeti gépek beszerzésére.

Több idő jut a kertészeti gépek, valamint a tanyabuszok beszerzésére, valamint egyes LEADER-fejlesztéseket megvalósító pályázóknak kedvez az a Miniszterelnökség által most kiadott rendeletmódosítás, amelynek köszönhetően kitolódnak a projektek megvalósítási határ­idői.

Jelentős mennyiségű kérelem érkezett a kertészeti gépek beszerzésére vonatkozó pályázatra. A pályázók a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása érdekében energiahatékony, új kertészeti gépek beszerzésére kaphatnak támogatást.

Módosul a határidő

A rendeletmódosítás a nyertes projektek megvalósítására több időt enged. Így a szeptember 21-ig tartó megvalósítási határidő és az október 5-ig tartó kifizetési kérelem benyújtási határideje is egységesen október 15-re módosul. A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körének fejlesztését és bővítését megcélzó, „tanyabusz pályázat” lehetőséget biztosít új gépjárművek és ahhoz kapcsolódó kiegészítő eszközök beszerzése. A pályázók május 7-től kezdődően nyújthatták be pályázataikat, majd a támogatási határozatok kézhezvétele után már a megvalósítás zajlik. A mostani rendeletmódosítás a megvalósítás határidejét két héttel hosszabbította meg, október 30-ig. Így az a kifizetési kérelem benyújtásának időpontjához igazodik.

Az integrált közösségi és szolgáltató terek feladata, hogy információban és közösségi szolgáltatásokban gazdag programokat nyújtsanak az alacsony lélekszámú településeken. A rendelet évente több időszakot határoz meg a kifizetési kérelem benyújtására. A most esedékes, július 1-jétől benyújtható kérelmek leadásának határideje kitolódik augusztus 31-éig. Ennek köszönhetően közel egy hónappal több idejük van a pályázóknak arra, hogy kifizetési kérelmüket postai úton benyújtsák. Emellett a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez kapcsolódó intézkedés utolsó két támogatási körében megvalósuló fejlesztések esetében is augusztus 31-re módosult a megvalósítási határidő. Több LEADER támogatási jogcím esetében is módosult a fejlesztések megvalósítási határideje. A LEA­DER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatásokból megvalósuló fejlesztésekre, illetve a térségek közötti és nemzetközi együttműködésekre vonatkozó projektek határidejét egységesítették augusztus 31-re.

ÉM


Több körben döntenek

A közlemény jelzi: a Miniszterelnökség már eddig is több körben döntött az agrár-vidékfejlesztési jogcímrendeletek módosításáról. Ezek egyértelmű szándéka a pályázók támogatása, a fejlesztések lehető legnagyobb arányú befejezésének elősegítése.
Az intézkedések emellett hozzájárulnak a 2007–2013 közötti programozási ciklusban lekötött, Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból kifizetett pénzösszegek felhasználásának maximalizálásához is – tartalmazza a közlemény.