Több idő a kérelmek kitöltésére

Hajdúszoboszló – A falugazdászok már megkezdték az idei területalapú támogatás igényléséhez szükséges nyomtatványok kiadását. Újdonság, hogy a megye tíz falugazdász központjában elektronikus nyomtatványokat is kihelyeztek.

Elektronikusan kitöltve, kinyomtatva várják ugyanis a nyomtatványokat ez évtől a 200 hektár feletti kérelmezőktől. Az ebben érintett 275 hajdú-bihari termelőt invitálta felkészítésre a vidékfejlesztési hivatal, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal és a területi agrárkamara a Hajdúszoboszlói Kösely Rt. ebédlőjébe.

Mint elhangzott, a körülbelül 2300 agrár-környezetgazdálkodási támogatási igénnyel együtt több mint 22 ezer kérelem beérkezésére számítanak Hajdú-Biharból, mintegy 19 ezer termelőtől. Célszerű a falugazdászokhoz leadni a kitöltött igénylőlapokat, a tapasztalatok szerint ugyanis a postán, ellenőrizetlenül beküldött nyomtatványokban gyakoribbak a hibák.

A kérelmeket április 25-étől fogadják, s a benyújtás határideje idén is május 15. Ezt követően még 25 nap áll rendelkezésre a késlekedőknek, ami viszont naponként a támogatás 1 százalékának elvesztésével jár.

A hivatalok bíznak abban, hogy kevesebb hiba, korábbi helyszíni ellenőrzés, gyorsabb feldolgozás jellemzi majd az idei folyamatot. Így nem lesz akadálya annak, hogy december 1-től megkezdődjék a pénzek kifizetése.

T. I.