Több helyen veszélyben a városi rendőrség fenntartása – Magyar Hírlap

Spórolnak a rendfenntartó szerveken az önkormányzatok. Vannak olyan városok is, ahol évek óta nem juttatnak pénzt a rendőröknek – derül ki a lap felméréséből. A megkérdezett városok döntő többsége viszont támogatja valamilyen formában a kapitányságokat.

Békéscsabán sem tavaly, sem idén nem kaptak támogatást a rendőrök az önkormányzattól. Az új városvezetés azonban változtatni akar a helyzeten – igaz, konkrétumokról még nem tudtak beszámolni. Szolnokon hat és fél millió forinttal támogatják a rendőröket egy program keretében, ezt pályázatokból befolyt összegekkel egészítik ki. Veszprémben a tavalyi négy millió forintról háromra csökkentették a közbiztonsági keretet, míg Szegeden változatlanul hét millió forinttal támogatják kapitányságot. A Csongrád megyei városban ezen felül 4,8 millió forintot költenek a bűnmegelőzési tanács kiadásaira is.

Körmenden egy millió forintot kapnak szabad felhasználásra a rendőrök, eszközbeszerzésekre pedig pályázatokat írnak ki, legutóbb egy traffipaxot kapott így a kapitányság. A város vezetése egy 50 millió forintos térfigyelő rendszer kiépítését is tervezi. Sátoraljaújhelyen már működnek kamerák, itt a környező településekkel összefogva három és fél millió forintot gyűjtöttek össze egy lézeres sebességmérőre. A városi rendőrök ráadásul turistaszezonban túlórabért kapnak. Sopronban évente egy-két, Nagykanizsán az utóbbi két esztendőben 1,4 millió forint támogatást kaptak az egyenruhások. Gödöllőn idén tíz millió forintot kapnak a rendőrök a városi járőrszolgálatra, illetve a gépkocsipark fenntartására.