Több hektárnyi parlagfű Gyálon – az illetékesek nem tesznek meg mindent

Több hektár összefüggő, parlagfűvel borított területre hívta fel csütörtökön a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) a figyelmet. Véleményük szerint azonban az illetékesek nem tesznek semmit, a pollen koncentrációja nem csökken a levegőben és az allergiások száma is évről-évre csak nő.

Egy állampolgári bejelentés alapján jutottak el a PME munkatársai a Pest megyei Gyálon a motocross pályára, ahol több hektáron embermagasságú parlagfű áll – mondta el a Független Hírügynökségnek Kelen Andrásné, az egyesület elnök-helyettese. Mint mondta, nincs még egy olyan ország a világon, ahol az illetékesek tudják, hogy az emberek negyede mitől beteg, mégsem hozzák meg a szükséges intézkedéseket. Nem biztosítják ezzel az embereknek az egészséges élethez való alkotmányos jogukat sem – tette hozzá.

Az elnök-helyettes közlése szerint Magyarországon kihelyezett úgynevezett csapdákban a pollenkoncentráció az orvosilag megengedettnek a 20-szorosa. Bár az egyesülethez érkeznek bejelentések parlagfüves területekről, a legtöbb pollen a külterületeken lévő növényekből érkezik. A hatóság dolga lenne – véleménye szerint – ezeket megtalálni és lekaszálni, illetve a tulajdonost büntetni.

Kelen Andrásné elmondta azt is, hogy az egyesület már többször próbált Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Fodor Gábor környezetvédelmi minisztertől is segítséget kérni, egyelőre azonban nem tudtak beszélni egyikükkel sem. Pedig a PME úgy látja, hogy a kormányfő feladata lenne kinevezni valakit, aki foglalkozik a kérdéssel.

Az elnök-helyettes beszélt arról is, hogy a Gyáli területről nem tudják, hogy kinek a tulajdona, de már értesítették a földhivatalt, amely az adatokat továbbküldi a növényvédelmi hatóságnak. Ez utóbbinál intézik a kényszerkaszálást és a bírságolást.

Országszerte szeptember 1-ig kellett lekaszálni a földtulajdonosoknak a területeiken található parlagfüvet, ellenkező esetben akár 5 milliós bírságot is kaphatnak.