Több hatalmat akar a központi kormánynak az iraki miniszterelnök

Az iraki alkotmány megváltoztatását sürgette szombaton az iraki kormányfő annak érdekében, hogy több hatalma lehessen a bagdadi kormánynak. Núri al-Máliki nem először állt elő a hatalomkoncentrálás elképzelésével.

“Nem tökéletes az alkotmány, arra pedig végképp nem jó, hogy felépítsünk egy modern államot”- közölte a miniszterelnök az iraki sejkek bagdadi tanácskozásán. Núri al-Máliki ezután kijelentette: “A mostani alkotmány Irak egyik legnehezebb időszakában játszott fontos szerepet, de eljött az idő a változtatásra. Ennek alkotmányos alapokon kell nyugodnia, miközben a változások nem szolgálhatják azt, hogy másokat megfélemlítsenek.”

Maliki elképzelését keményen elutasították eddig az iraki kurdok, akiknek többsége Irak olajban gazdag északi részén él, mivel attól tartanak, hogy a bagdadi kormány nagyobb hatalma autonómiájuk csökkenését jelenti.

Nem tetszik a dél-iraki, főleg síiták lakta, energiahordozókban ugyancsak gazdag tartományoknak sem a bagdadi kormány törekvése.

Az alkotmány megváltoztatása rendkívül nehéz, mivel annak megakadályozásához elég, ha Irak 18 tartományából három nemet mond. Márpedig egyedül Kurdisztánnak három tartománya van.