Több hajléktalan vette igénybe télen a szállót Miskolcon

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Egyetlen fedél nélküli emberrel szemben sem indult eljárás a megyénkben.

Március közepén volt öt hónapja, hogy életbe lépett a kormányrendelet, mely megtiltotta a közterületek életvitelszerű használatát. A változás sokáig beszédtéma volt a bevezetés előtt és után is, ezért voltunk kíváncsiak: hogyan változott a fedél nélküli emberek helyzete.

Minden éjjel visszatértek

A Miskolci Törvényszéken lapunknak elmondták: a hozzájuk tartózó bíróságokon az utóbbi közel fél évben az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt egy szabálysértési eljárás sem indult.

Tíz százalékkal nőtt viszont az ellátottak száma a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének Hajléktalanokat Gondozó Központjában.

Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető érdeklődésünkre elmondta, a változásokkal kapcsolatban indított tájékoztató kampányuknak és az új, befogadó szálláshely szolgáltatásuknak köszönhetően huszonöt újabb – korábban nem regisztrált – személy jelent meg náluk.

„Köztük vannak olyanok, akik az elmúlt hónapokban majdnem minden éjszakára visszatértek, sőt idővel elfogadták a szigorúbb szabályozáshoz kötött, de magasabb színvonalú szolgáltatást.”

Nem fagyás miatt

Hozzátette, munkatársaik igyekezete ellenére két haláleset is történt idén télen az utcán, de egyiket sem fagyás okozta.

ÉM-TÁ


József ma még egy veremben lakik, de jövőre felépíti házát
Miskolc - A veremben élő férfi telkén sörösdobozok hárítják a villámot, és tükrök vonzzák le a meleget. József még mindig egy zöldségesveremben lakik, de köszöni szépen, jól érzi magát a telkén, és nem vágyik a hajléktalanokat gondozó központba. Azt mondta, szereti a vermét, mert jöhet akármilyen...

A Napfényt az Életnek Alapítvány szociális munkásai rendszeresen látogatják a hajléktalanokat. Koltai Zsolt (balról) és Varga Gergely épp terepre indulnak
Miskolc - Modern kori rabszolgának és prostituáltnak viszik el a kiszolgáltatott hajléktalanokat. A belváros közterületein kevesebb hajléktalan embert látunk október 15-e óta, amióta életbe lépett az új jogszabály, de nem szabad azt hinni, hogy mindannyian valamelyik intézményben találtak magukna...

József nem volt otthon, László János, a Vöröskereszt munkatársa mutatta meg a férfi birodalmát
Miskolc - Már álltak a ház falai, de leomlottak. A hajléktalan ember még mindig a zöldséges­veremben lakik. Három éve jártunk először Józsefnél. Nem akartuk elhinni, hogy egy zöldségtároló veremben is lehet élni, de akkor kiderült, hogy igen, lehet, sőt gazdája egyáltalán nem bánkódik emiatt. Sz...