Több futballpályányi területet tarolt le a szlovákiai robbanás

Több futballpályányi területen törölt el a föld felszínéről épületeket a nyitranováki katonai lőszerraktárban bekövetkezett péntek délutáni robbanássorozat. A nyugat-szlovákiai, Nyitrától északra fekvő kisvárosban történt balesetnek a hivatalos adatok szerint egyelőre két halálos áldozata van. A súlyosan sebesültek száma öt vagy hat, a kevésbé súlyosan vagy kisebb mértékben sérültek száma – becslések szerint – meghaladja a negyvenet. Hat embert még keresnek.

Mivel a katasztrófa idején a délutáni műszak legalább 25 dolgozója tartózkodhatott az ipartelepen, a romok alatt holttestek és túlélők is lehetnek, ezért a területet hőkamerákkal is átfésülik. A létesítményben körülbelül háromezer darab robbanószert kellett hűteniük a tűzoltóknak, nehogy azok is működésbe lépjenek a hő és a tűz hatására.

A három (más források szerint két) egymást követő óriási detonáció a különféle hadianyagok, szerkezetek megsemmisítésére, szétszerelésére szolgáló csarnokban vagy annak közelében következett be egyelőre tisztázatlan okok miatt. A helyszínen – szemtanúk szerint – egy körülbelül tizenöt méter átmérőjű kráter keletkezett. Azonnal hatalmas lángok csaptak fel, a gomba alakú füstfelhő 50-100 méter magasan is gomolygott.

A robbanások erejét jól jelzi, hogy két, a helyszíntől körülbelül tíz kilométernyire lévő településen is ablakokat rongált meg a légnyomás, s egyes közeli településeken az áramszolgáltatás is szünetelt. Az első mérések szerint a levegőben nem növekedett a káros vegyi anyagok koncentrációja. A baleset az iparváros széntüzelésű hőerőművében és vegyi üzemében sem okozott üzemzavart.

Nyitranovákon egyébként ez a második katasztrófa fél éven belül: tavaly novemberben körülbelül kétezer tonnányi agyagos és homokos iszap zúdult a helyi bányába, megölve négy vájárt. A földmozgás következtében a bánya feletti szántóföldön tizenegy méter átmérőjű és 35 méter mély kráter keletkezett.