Több fajta, több termés

Jelentősen csökkent a burgonyatermő terület hazánkban – hangzott el egy közelmúltban rendezett tanácskozáson.

A burgonyaágazat megerősítéséhez folytatni kell a három évvel ezelőtt megkezdett, a piaci igényekhez igazodó fajtaváltást és a tárolás feltétel-rendszerének megteremtését – mondta el Szentirmay András, az Országos Burgonya Termékcsalád elnöke.

Szerinte a tömegesen termelt Desiree és Kondor burgonyafajták nem felelnek meg a felhasználók követelményeinek, hiszen más fajtát kell termeszteni étkezési célra, és mást chipsnek, vagy salátának. 2005-ben 62 elismert burgonyafajtából választhatnak a termelők Magyarországon.

Nyomottak az árak

Az is elhangzott hogy korszerű tárolóhelyekre lenne szükség, hiszen azok hiányában a betakarítást követően kénytelenek a gazdák termésüktől szabadulni. Azok, akiknek nincs korszerű tárolóhelyük, már ősszel eladják termésüket – tudtuk meg Fekete Andrástól a hajdúböszörményi FEMO Kft. vezetőjétől, az Országos Burgonya Terméktanács tagjától.

Ez utóbbi miatt betakarítás után dömping van a piacokon, amely nyomottá teszi az árakat. Tavasszal pedig a Nyugat-Európában megtermelt olcsó burgonyával kell versenyezni. Egy kilogramm burgonyára vetítve a nyugati árak alacsonyabbak, ugyanis magasabb a termelők támogatása, mint nálunk. Ki kell emelni még, hogy az üzletláncok egész évben nyomott áron kínálják a burgonyát.

Az itthoni rosszabb jövedelmezőség akadályozza a fajtaváltást, hiszen a vetőgumó drága, a termelők takarékoskodnak, ami piaci pozíciójukat rontja – mondta el Fekete András, aki Hajdú-Biharban vetőburgonyát termel.