Több ezren szenvednek tőle, de csak kevesen mesélnek róla

A Crohn-betegség
A Crohn-betegség - © Fotó: napidoktor.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kevesen vannak tisztában az IBD mozaikszó jelentésével.

A gyulladásos bélbetegség rengeteg ember életét keseríti meg, az érintetteken kívül viszont csak kevesen vannak tisztában az IBD mozaikszó jelentésével. A május 19-i világnap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre, és közösségi elfogadást biztosítson az érintettek számára.

Gyulladásos bélbetegségként, vagy más néven IBD-ként (Inflammatory Bowel Disease) ismerjük a bélrendszer krónikus gyulladásával járó kórképeket: a Crohn-betegséget és a colitis ulcerosát, vagyis a fekélyes vastagbél­gyulladást. Hazánkban közel 45 ezer embert érintenek ezek a kórképek, amiknek közös jellemzőjük, hogy élethosszig tartó, gyógyíthatatlan, ugyanakkor jól kezelhető állapotok.

Nem látszik

Zsuzsa, aki 15 éve küzd a betegséggel, a következőképpen nyilatkozik állapotáról: „Ez egy olyan betegség, ami kívülről nem látszik, és ezt sokan elfelejtik. Amíg az egészséges emberek bármikor és bármit megtehetnek, amit megkívánnak, nekem mérlegelni kell, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után lehet, hogy 2 hétig nyomom majd az ágyat. Ha kirándulni megyünk, végig kell gondolni, hogy hol tudok majd WC-re menni. Nem vehetek be egyszerűen egy hasmenés elleni tablettát, mivel azzal még nagyobb gondot is okozhatok. Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy ez nem egy látható fogyatékosság, de attól még igen kellemetlen dolog.”

Komoly probléma

Az általános tünetek mögött komoly probléma is állhat. Az első tünetek általában fiatal felnőttkorban jelentkeznek. Bár a betegség során panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Vegye komolyan, ha erős, krónikus hasmenést, hányingert, fáradtságot, fogyást és/vagy lázat tapasztal, mert ezek a gyulladásos bélbetegség jelei is lehetnek!

Az IBD kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de bizonyos örökletes sajátságok esetén kockázata emelkedik, megjelenéséhez pedig egyéb tényezők – gyakran említik a gyomor-, bélrendszeri fertőzéseket, a helytelen táplálkozást, a dohányzást és a stresszt – is szükségesek. Megfelelő terápia mellett akár tünet- és panaszmentesség is elérhető, így a betegek az egészségesekkel megegyező életminőségben élhetnek és dolgozhatnak.

Társ a mindennapokhoz

Az IBD Világnapja alkalmából indult el egy új, tartalmilag átfogó online felület, az IBDoktor.hu.

Az oldal célja, hogy segítse a betegeket a kezdeti bizonytalanságban, a gyulladásos bélbetegségek megértésében, illetve támogatást nyújtson a mindennapi életükben.

Az IBDoktor.hu tartalmai között megtalálhatók a betegséggel, annak diagnózisával és kezelésével kapcsolatos információk, csakúgy, mint az érzelmi támogatás, jogi, diétás vagy mozgással kapcsolatos tanácsok.

ÉKN
hirdetés


hirdet�s