Több ezren füveztek együtt a Colorado Egyetemen

Több ezer fiatal vett részt pénteken az amerikai Colorado Egyetemen az idén sokadszorra megrendezett marihuána-szívó fesztiválon, ahol a szokásoknak megfelelően délután négy óra húsz perckor egyszerre gyújtottak rá egy füves cigire. A cannabis legalizációjáért küzdő szervezetek szerint világszerte több millió ember ünnepli április huszadikán a marihuána-napot azzal, hogy rágyújtanak egy cigire.

Kanadában és az Egyesült Államokban a marihuána orvosi felhasználását vagy teljes legalizációját követelő szervezetek április huszadikán több nagyszabású rendezvényt is tartanak már évek óta. Ezeken több ezren gyűlnek össze, hogy együtt hódoljanak a kábítószer élvezetének, így tiltakozva a szerintük értelmetlen tiltás ellen, illetve – ahogy egy kanadai szervező elmondta – “ünnepelni és bulizni egy jót”.

A Colorado Egyetem tisztviselői az ünnep előtt már jelezték, hogy idén is készülnek a híressé vált eseményre, amelyen egyre több ember vesz részt. Ugyanakkor elmondták, hogy mivel a múltban alkalmazott módszerek nem működtek, másfajta intézkedésekkel próbálják megakadályoznia az eseményt.

A YouTube-on megjelent videók tanúsága szerint ez idén sem sikerült: a felvételeken több ezres tömeg látszik, hatalmas füstfelhőbe burkolva. A korábbi években az ünneplésre kinézett rét körbekerítésével, illetve az öntözőrendszer bekapcsolásával próbálták elijeszteni az embereket – sikertelenül. Az egyetemi újság adatai szerint 2001 óta tartják rendszeresen az ünnepet az egyetem diákjai.

Április huszadika (4/20) az utóbbi években vált a marihuána ünnepnapjává: a dátumot a fűre használt kód, a 4-20 (azaz négy-húsz) után választották. A 4-20 kifejezés a cannabis kultúrával foglalkozó High Times magazin szerint egy kaliforniai középiskola diákjaitól származik, akik a hetvenes években az iskola után délután négy óra húsz perckor találkoztak, hogy együtt elszívjanak egy füves cigit. Később egymás közt a fűre utaló kódként kezdték el használni az időpontot, majd a kifejezés az internet segítségével a nyolcvanas és kilencvenes években terjedt el az egész világon.

Az összejövetelről készült felvétel megtekinthető az alábbi linken: http://www.youtube.com/watch?v=Kj-M64cVGAgSporthírek