Több ezer résztvevő a Karadzsicsot támogató boszniai felvonulásokon

Több ezer boszniai szerb vett részt szombat délben azokon az egyórás felvonulásokon, amelyeket a Radovan Karadzsics által alapított Szerb Demokrata Párt (SDS) szervezett az országban a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök támogatására.

Az egyik gyertyás menetet a boszniai háború ideje alatt Karadzsics főhadiszállásának számító Pale városában tartották, amely ma is otthona Karadzsics családjának. A felvonuláson mintegy 2000 ember vett részt, ám a rendezvényen nem jelentek meg a hétfőn letartóztatott volt politikus rokonai.

Szintén felvonulást tartottak Banja Lukában, ahol körülbelül ezer ember vonult a város temploma elé, hogy kifejezzék a Karadzsics melletti szolidaritásukat. Bár az SDS az ortodox templom elöljáróit előzőleg felszólította, hogy mondjanak misét a hétfőn letartóztatott volt boszniai szerb elnökért, a plébánia ezt elutasította. Előzőleg a hercegovinai Grigorije püspök azonban engedélyezte, hogy a déli országrész városainak templomaiban szertartásokat celebráljanak Karadzsicsért.

Radovan Karadzsics és a továbbra is szökésben lévő Ratko Mladics még mindig hősként él a szerb nacionalisták köreiben, annak ellenére, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék súlyos vádak miatt adott ki körözést ellenük.

A 13 évnyi bujkálás után hétfőn Belgrádban letartóztatott Karadzsicsot népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. Az ellene összeállított vádirat legsúlyosabb tétele Szarajevó 43 hónapig tartó ostroma, amelyben mintegy tízezer civil polgár vesztette életét. De szintén kiemelt tétel az 1995 júliusi srebrenicai mészárlás, amikor csaknem 8000 muzulmán fiút és férfit mészároltak le a szerbek.