Több ezer német ül külföldi börtönökben- főleg drogügyek miatt

Jelenleg kereken 3 ezer német ül külföldön börtönben. A legtöbben olyan országban töltik büntetésüket, amelyekbe a németek előszeretettel járnak nyaralni. Így 600-an spanyol, 110-en olasz, 70-en görög, 130-an pedig thaiföldi börtönben ülnek.

Jórészüket olyan vádak alapján ítélték el, amelyek Németországban nem számítanak bűncselekménynek. A leggyakrabban az érintett ország kábítószer ellenes törvényei alapján sújtották őket szabadságvesztéssel. Főleg fiatalok nem fordítanak kellő figyelmet a Földközi-tenger menti országokban érvényes rendelkezésekre, pedig ezekben a németországinál jóval keményebben lépnek föl a drogfogyasztás ellen.

Thaiföldön például az uralkodócsaláddal kapcsolatos becsmérlő nyilatkozatok is szabadságvesztést vonhatnak magukat után, de a meztelen fürdőzést is bünteti a törvény. Sok német kerül török börtönökbe amiatt is, hogy olyan emléktárggyal próbál hazaindulni, amelyet a hatóságok régiségnek tekintenek. Az Egyesült Államokban pedig nem egyszer az is elzárással jár, ha valaki kirívó közlekedési kihágást követ el.

A Bécsi Konvenció értelmében a diplomáciai kirendeltségek megbízottai számára lehetővé kell tenni, hogy kapcsolatban léphessenek az érintett ország vád alá helyezett állampolgáraival, de a perköltséget minden esetben az elítéltnek kell előteremtenie. Egyelőre csupán Berlin és Madrid között létezik olyan szerződés, amelynek alapján a jogerősen elítélt német állampolgár kérvényezheti büntetésének hazai börtönben valóetöltését.