Több ezer érvénytelen szavazat Szegeden

Csaknem 8 ezer aláírásból kevesebb, mint 150-et talált hitelesnek a szegedi választási bizottság, így meghiúsult a Fidesz népi kezdeményezése, amelynek célja az lett volna, hogy maradjon önkormányzati kézben a város rendelőintézete és kórháza.

“Kezdeményezem, hogy Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata továbbra is egészségügyi intézményeinek fenntartása és működtetése révén gondoskodjon egészségügyi ellátási kötelezettségének teljesítéséről” – így szólt a népi kezdeményezés szövege.
A Szegedi Választási Bizottságnál augusztus 8-án adták le az összegyűjtött 7751 aláírást. Azokból azonban csupán 144-et talált érvényesnek a helyi választási iroda. Ahhoz, hogy a közgyűlés tárgyaljon a felvetett kérdésről, a szavazásra jogosultak 5 százalékának támogatása kellene, ami 6696 aláírást jelent – közölte Vécsey Ágnes a bizottság szóvivője.

Az aláírások érvénytelenségének több oka is lehet. Az egyik, hogy az aláíró nem szegedi lakos, vagy egy személy többször is aláírta a gyűjtőívet, esetleg az aláírónak nincs választójoga – vagyis külföldi, kiskorú, vagy közügyektől eltiltott. Érvénytelen az aláírás, ha valaki fiktív nevet vagy hibás azonosítót írt fel és nem számolják azt a támogatást sem, amelyiknél hiányzik a kézjegy.

A szegedi közgyűlés február közepén döntött arról, hogy pályázatot ír ki a városi fekvő- és járóbeteg-ellátás működtetéséről, amelyre csak a Szegedi Tudományegyetem nyújtott be érvényes pályázatot. Az egyetem szenátusa azonban nem fogadta el a július 2-án tartott szenátusi ülésen a feladatátadásról szóló szerződés tervezetét, ezért elhalaszották a döntést augusztus 27-ére.