Több ezer doboz – az erdőből is

A Hunyadi János Általános Iskolában papírt hagyományosan, szárazelemeket tíz éve, alumínium italosdobozokat pedig három esztendeje gyűjtenek – nem csak a gyerekek, a tanárok is.

Sőt, az egyik diák – édesapja segítségével – több ezer dobozt gyűjtött, megtisztítva ezzel erdőt is ettől a hulladéktól.

Versengenek is

Az iskola környezetvédelmi felelőse, Balogné Megyesi Mária matematika–fizika és kémia szakos tanárnő 1991-ben kezdett foglalkozni a kémia kapcsán a környezetvédelemmel. Mint elmondta, ez a tevékenység kezdetben még nem volt rendszerszerű, de az évek folyamán kialakult benne az a gondolat, hogy környezetünket úgy tudjuk hatékonyan védeni, ha mindenféle hulladékot összegyűjtünk.

Az iskolában hagyományosan és rendszeresen gyűjtenek papírt lényegében a tanév egész ideje alatt, szeptember 1-jétől június 10-éig. Gyűjtenek szárazelemet és alumínium italosdobozokat is. Ez utóbbi három éve kezdődött, mikor egy a dobozok összepréselésére alkalmas szerkezetet kapott az iskola.

Azóta tanévenként szeptember 6. és május 20. között versenyszerűen zajlik a dobozgyűjtés. Ez egyéni versengés – általában 25-30 diák részvételével –, melyet legutóbb az a gyerek nyert meg, aki nem csak otthonról hozta el a dobozokat, hanem erdész édesapja – Molnár Károly, a Nyírerdő Rt. kerületvezető erdésze – segítségével az erdőből is összeszedte az eldobáltakat: összesen 3500 darabot. Ez is mutatja egyébként azt, hogy a szemléletformálás hatásaként a szülők is tevékenyen részt vállalnak a munkában.

Laposra taposva

A múlt tanévben az iskola tanulói és tantestületének tagjai összesen körülbelül 7000 dobozt gyűjtöttek. Ekkora mennyiség feldolgozására már nem volt elegendő a présgép kapacitása, így sok dobozt az udvaron tapostak laposra a gyerekek. A versengés első három helyezett diákja könyvjutalomban részesült, de aki csak egyetlen dobozt hozott, az is kapott egy csokit.

Tizenkét tonnát

A papírgyűjtés mostani tanév eleji eredménye: a 17 osztály és a tantestület tagjai több mint 12 ezer kilogrammot hozott össze, melyből a tanárok teljesítménye 860 kiló papír. A gyerekek egyébként papírt csak ősszel és tavasszal kampányszerűen gyűjtenek papírt, míg a tanárok egész tanévben folyamatosan.

A szárazelemeket – melyeket már tíz éve gyűjtenek – egyébként a Hajdukomm Kft., az alumíniumdobozokat és a papírt pedig a PMR Kft. szállítja el.