Több évtizedes börtönbüntetést kapott az olasz nőt meggyilkoló román férfi

Huszonkilenc év börtönbüntetésre ítélték szerdán azt a román férfit, aki tavaly októberben szexuálisan bántalmazott, majd agyonvert és kirabolt egy nőt Olaszországban. Az úgy akkora felháborodást váltott ki, hogy az országban rövid idő alatt megszigorították a bevándorlást. Az ügyész kedden életfogytiglani büntetést kért a gyilkosság és nemi erőszak vádját tagadó férfira, de szerdán azt mondta, elégedett az ítélettel. Arról nincs hír, hogy a román férfi képviselője tervez-e fellebbezést.

A 25 éves Romulus Nicolae Mailat egyedül a lopást ismerte el. Az áldozatra, a 47 éves Giovanna Reggianira egy gödörben találtak rá még tavaly októberben. Az asszonyt megerőszakolták, majd úgy megverték, hogy kómába esett. Később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az ügy óriási felháborodást keltett Olaszországban. Hatására rendkívül gyorsan elfogadták azt a törvényt, amely megkönnyíti a hatóságoknak, hogy gyorsított eljárásban utasítsanak ki az illegális bevándorlókat. A jogszabály-módosítást, valamint az olasz hatóságok kemény fellépését a romák ellen több ország bírálta – köztük Románia is, mondván: egy egész közösséget nyilvánítanak bűnözőnek.

Olaszország legnagyobb bevándorló közössége a román – a hivatalos adatok szerint 342 ezer, de a katolikus segélyszervezetek szerint félmillió román állampolgár tartózkodik Itáliában.