Több eső, hevesebb zivatarok

Hurrikán, tájfun kizárt, tornádók azonban, a mérséklet éghajlati öv pusztító légörvényei, a múltban is voltak és a jövőben is lesznek Magyarországon.

Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti partvidéke államaiban tomboló hurrikánhoz hasonló légköri képződmény a jövőben sem érheti el Magyarországot – szögezi le Aigner Szilárd meteorológus, majd hozzáteszi, hogy ennek oka egyszerű: keletkezéséhez hiányoznak a feltételek Európában. Mégpedig a legalább 27,5 fokos hőmérsékletű tengervíz, a trópusi éghajlati körülmény és az egyenlítőhöz közeli földrajzi szélesség.

Legnagyobb szelek:
Magyarországon:
biai tornádó: 370 km/h 1924. június 13.
hortobágyi tornádó: 360 km/h 1955. június 8.
mért széllökés:
Szarvas: 158 km/h 1988. augusztus 3.
A földön mért legnagyobb szél:
New Hampshire: 416 km/h 1934. április 12.

A trópusi ciklonoknak, így a hurrikánnak is a tengerből fölszívott pára a motorja – részletezi a szakember. – Mihelyst a forgószél a szárazföld fölé ér, megszűnik a vízpára utánpótlása, ezért jelentősen veszít erejéből. Éppen ezért a partvidéktől 50-80 kilométer távolságra mondhatni megszelidül. Ha viszont útja a Floridai-félszigeten keresztül a Mexikói-öböl fölé vezet, ott ismét erőre kap.

Melegszik a légkör

Tornádók, a mérséklet éghajlati öv pusztító légörvényei a múltban is voltak és a jövőben is lesznek Magyarországon. Sőt, minden bizonnyal gyakrabban, mint az elmúlt évszázadokban. Ennek persze nem csak az a magyarázata, hogy napjainkban lényegesen sűrűbben lakott Közép-Európa, mint például évszázadokkal ezelőtt. De még csak nem is az, hogy egyetlen tornádót sokan látnak és a forgószél híre számos hírcsatornán keresztül eljuthat az emberekhez. Hanem az, hogy változóban van a Föld klímája.

Az 1960-as évektől kezdve az éghajlatkutatók jelzik, hogy az emberi tevékenység hatására jelentős módosul az éghajlat – tájékoztat Aigner Szilárd.

Közép- Európában például szeszélyesebbé válik. Ha a jelenlegihez hasonló ütemben folytatódik a felmelegedés, éves viszonylatban Magyarországon szárazabbra fordul az idő, ugyanakkor a nyári csapadék mennyiség növekszik, és az eső döntő többsége zivatarok kíséretében, rövid idő alatt nagy intenzitással hullik le. Nem lehet kizárni annak lehetőségét sem, hogy a nyarunk időjárási eseményei is már a felmelegedés következtében alakultak ki.

Letölthető:

  • A témával kapcsolatos további információk [DOC 39 KB]
  • K. Zs.