Több esély jut a szívbeteg gyermekeknek

Akt.:
A transzplantációhoz nem csak az előkészületek és a műtét tartozik, a sikerhez hozzájárul az utógondozás is
A transzplantációhoz nem csak az előkészületek és a műtét tartozik, a sikerhez hozzájárul az utógondozás is - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Tíz éve végezték el az első csecsemő-szívtranszplantációt hazánkban.

Egy évtizede, 2008 óta ad Magyarországon is reményt a szülőknek a csecsemőkön végzett szívtranszplantáció. Gyakorlatilag az élettel összeegyezhetetlen, vagy idővel az életet veszélyeztető rendellenességekre hozott megoldást, ami a gyerekeknél és a csecsemőknél lényegesen később vált létező technikává.

Fontos az utógondozás

Hosszas előkészületek, 3-4 éves felkészülés külföldi gyakorlatokkal, majd az engedélyeztetési eljárás után 2007-ben megkapta a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet részeként működő Gyermekszív Központ az engedélyt gyermekkori szív­átültetés elvégzésére. Elindult a gyermek-szívtransz­plantációs program, és rá egy évre végezték el az első csecsemő-szívátültetést – sikerrel.

A transzplantációhoz nem csak az előkészületek és a műtét tartozik, a sikerhez hozzájárul az utógondozás is. Magyarországon a központ által eddig végzett 34 gyermek-szívátültetés műtétileg sikeres volt, és nem volt olyan beteg, akit a műtétet követő hat hónapon belül veszítettek el.

Korábban nem segíthettek

„A gyermek kardiológia, valamint a csecsemő- és gyermek szívsebészet fejlődésének köszönhetően napjainkban alig van már gyógyíthatatlan szívbetegség. Olyan gyerekek, csecsemők jutnak például a transzplantációval életesélyhez, akiken korábban a hagyományos eszközökkel nem lehetett segíteni.

Ilyenek például a veleszületett rendellenességekkel élők csoportjából a szívizombetegségekkel, vagy mondjuk egy szívkamrával születettek. A szívbetegek aránya nem változik, a korosztály közel egy százalékát érinti, évente 900 szívfejlődési rendellenesség és 7-10 újonnan felismert szív­izombetegség fordul náluk elő.

Míg hagyományos szívsebészeti beavatkozás évente 500 gyermeknél, terápiás szívkatéterezés 250 esetben történik, szívtranszplantációra „csak” 3-7 gyermeknél van szükség. A gyermekkori, különösen a csecsemő- és kisdedkori donáció hazánkban csak ritkán fordult elő, ezért hosszú várólistával számolhatunk.

Mindezeket figyelembe véve az addig itthon nem hozzáférhető keringéstámogató eszközök („műszív”) hazai bevezetését is előkészítettük. Az első nagyobb gyermeknél elvégzett transz­plantáció után már 2008-ban megtörtént az első csecsemőkori transzplantáció is, majd ugyanebben az évben végezték Magyarországon először műszív (külső kétkamrás keringéstámogató eszköz) beültetés utáni sikeres szívtranszplantációt is” – mondja dr. Ablonczy László, a Gyermekszív Központ gyermekkardiológus főorvosa.

Rövidebb várólista

„A következő években minden olyan gyermek felkerült a szívtranszplantációs várólistára, akinél végstádiumú keringési elégtelenség alakult ki és transzplantációs ellenjavallat nem volt. Kezdeti időben elsősorban szívizombetegségben, majd növekvő számban a veleszületett szívbetegségekben is alkalmaztuk a szívátültetést. Az első időszakban a gyermekek közel felénél műszív-kezelés előzte meg a beavatkozást. Akkoriban ugyanis átlagosan 100 napos – de néha akár 300 napos – várakozás után került sorra valaki a várólistáról, és emiatt több kicsi beteget veszítettünk el. 2012 után, az Eurotransplanthoz történő csatlakozással ez a várakozás 35-40 napra csökkent, de most már van olyan is, hogy a kis beteg egy héten belül műthetővé válik. A másik komoly feladat, hogy egyre több gyerek nő fel veleszületett szívhibával, és fontos szakmai kérdéssé vált, hogy szükség esetén náluk is elérhető és elvégezhető legyen a szívtranszplantáció. A veleszületett szívbetegséggel élő felnőtt betegek esetén, szigorú nyomon követéssel még az egy szívkamrával élők is akár 40-50 éves korig relatív stabil állapotban lehetnek. Ezért esetükben nehéz a transzplantáció optimális idejét kiválasztani, mert a transzplantáció után szükséges immungátló kezelés óhatatlanul károsítja a szervezetet” – tette hozzá a főorvos.

Az eltelt több mint 10 évben 42 szívtranszplantációt végeztek, 34 esetben 18 év alatti életkorban, további 8 esetben veleszületett szívbetegségben szenvedő felnőtteknél – ez utóbbi jelenti ma a legnagyobb kihívást a szakembereknek.

HBN


Austin - Egészséges területre "helyezi át" a beszédkészségeket a stroke-on átesett babák agya - állapította meg képalkotó eljárás segítségével egy amerikai kutatócsoport. A Georgetowni Egyetem tudósai azt remélik, munkájuk segíthet a stroke-ot szenvedett felnőttek rehabilitációjában is - írta a B...

Budapest - Az autizmust vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók - adta hírül a BBC hírportálja. Az autizmus spektrumzavar (ASD) fejlődési rendellenesség, amely a viselkedésben és a társas kapcsolatokban okoz problémákat. Általában kétéves kor előtt nem diagnos...