Több és egyre drágább családi házat építenek

Több és egyre drágább családi házat építenek
Miskolc – Akár nyolcvan százalékkal is emelkedhet az újonnan épült családi házak száma.

Jelentősen nőtt a lakásépítési kedv. Ezt az is bizonyítja, hogy az év első két hónapjában összesen 2110 lakásépítési engedélyt adtak ki, ez 15 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A családi házakra kiadott engedélyek száma pedig egy év alatt közel 80 százalékkal nőtt.

Harmadával több

Április elején – az ingatlan.com elemzése szerint – az új lakások és családi házak átlagos négyzetméterára Budapesten 825 ezer forint volt, ez 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben az új lakások és családi házak esetében a négyzetméterár 552 ezer forintnál járt, ez 37 százalékos növekedést jelent. Győrben pedig 18 százalékkal 437 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: „Az év első hónapjaiban rendszerint alacsony a lakásépítési engedélyek száma, ha viszont tartós marad az év elején látható fokozott aktivitás, akkor az év későbbi hónapjaiban további jelentős növekedés várható. Hozzátette, az idén kiadott több mint 2 ezer lakásépítési engedély 2015 első két hónapjához képest triplázást jelent.

Az idei növekedés elsősorban a családi házaknak köszönhető: összesen 1560 darab engedélyt kértek ezekre, ami 78 százalékos emelkedésnek felel meg. Az ingatlan.com szakembere azt mondta, hogy 2019-ben számos sok új lakást magában foglaló nagy társasházfejlesztés fejeződik be, és a következő időszakban inkább a kisebb – 4-6 lakásos – társasházak építése mellett a sor-, iker- és családi házak építése lesz a főszerepben a piacon.

„Ennek az előjeleit láthatjuk az idei adatokból, amelyek szerint kiugró a családiház-építési kedv” – mondta Balogh László. Azt azonban hozzáfűzte, hogy nem minden lakásépítési engedélyből lesz végleges lakás.

Árak, drágulás, jövő

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten a kínálati piacon átlagosan 825 ezer forintba került az új lakások és családi házak négyzetmétere április elején. Ez 18 százalékos éves emelkedést jelent. A vidéki nagyvárosok közül például Debrecenben az új lakásoknál és családi házaknál a négyzetméterár a közelmúltban immár 552 ezer forintra rúgott, ami 37 százalékos ugrásnak felel meg. Balogh László az elemzés adatait ismertetve elmondta: „Győrben például – ahol évek óta a legmagasabb a 10 ezer lakosra jutó új lakások száma – ma az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 18 százalékkal 437 ezer forintra nőtt egy év alatt. Úgy, hogy közben a kínálat a két és félszeresére nőtt.” Szegeden hasonló a helyzet: 31 százalékkal 500 ezer forint fölé nőtt az új lakások és házak négyzetméterára, miközben a kínálat a háromszorosára bővült.

Balogh László a lakáspiacon várható trendekről szólva azt mondta, az idei év második felében az állami lakástámogatási rendszer – a családi otthonteremtési kedvezmény – kibővítése miatt komoly kereslet várható, és a lakásépítési kedv is fokozott maradhat, de pontos – számszerű – előrejelzést egyelőre nehéz mondani.

SZB