Járvány

2020.04.23. 10:17

Gulyás Gergely: május 3-ig biztosan hatályban maradnak a jelenlegi szabályok (videó)

Folyamatos járványügyi készültség lesz a következő hetekben – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját megelőzően.

Budapest, 2020. április 23. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án. A miniszter közölte, május 3-ig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Május 3-ig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján az Origo összefoglalója szerint. Azt is mondta, hogy minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat – kizárólag írásban – biztonságos keretek között lebonyolítsák.

Május 3-ig új szabályrendszert kell megalkotni, mégpedig úgy, hogy

a leginkább veszélyeztetett időseknek és a nagyvárosoknak a védelmét megfelelő körülmények között továbbra is tudják biztosítani

- mondta a miniszter. Erről a kormány jövő szerdán dönt.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi gyakorlatban látni olyan intézkedéseket, amelyeket a magyar kormány egyelőre korainak tart, így például

nem tartja időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba. De azt megállapította a kormány, hogy az egészségügy felkészültsége lehetővé teszi a magyar gazdasági élet újraindítását, ám csak fokozatosan, szigorú menetrend alapján.

Beszámolt arról a kormánydöntésről is, hogy a honvédség fertőtleníti az idősotthonokat.

Gulyás Gergely tájékoztatójának videóját itt tudja megtekinteni:

Gulyás Gergely elmondta, hogy folyamatos az egészségügyi eszközök beszerzése. Hozzátette, a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, és ezért kellett felszabadítani a kórházi ágyakat. Megjegyezte,

folyamatos járványügyi készültség lesz a következő hetekben.

A jelenlegi szabályok május 3-ig életben maradnak – tette hozzá, megjegyezve: tervet kell összeállítani a magyar gazdaság újraindítására az egészségügy felkészültsége mellett, minden szempontot figyelembe vesz majd a kormány az újraindítás érdekében.

A pedagógus-béremelés esetében a korábbi 10 százalékos emelés életben marad

- mondta Gulyás Gergely, aki egyúttal üdvözölte, hogy az Európai Bizottság alelnöke nem talált kifogást a koronavírus-törvény kapcsán.

Minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat – kizárólag írásban – biztonságos keretek között lebonyolítsák – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta: ez nem presztízskérdés, nem is politikai, hanem szakmai kérdés, ezért a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, hogy minden érintettel tárgyaljon, beleértve a szülői, a diák- és a szakszervezeteket. E szervezetek felelősségére is apellálva, véleményük ismeretében, nyugtassanak meg mindenkit, hogy az ország járványhelyzetben is képes az érettségi biztonsági lebonyolítására – kérte a tárcavezető.

A köznevelési államtitkár – a kormány felhatalmazása alapján – ugyanakkor szabadon dönthet, ha szükséges, hogy egy vagy két héttel halasszák el a vizsgákat – jelezte a miniszter.

Az Operatív Törzs tájékoztatójának élő közvetítését itt tudja követni:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: a legutóbbi Kormányinfón ígérték, hogy a munkanélküliek számáról tájékoztatást adnak.

Március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta 51 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma,

az üres álláshelyek száma a felére, 70-80 ezerről csökkent.

Újságírói kérdésre, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a különböző álhíroldalak tevékenysége a járvány idején, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy kockázatot jelent, de ennek jogi minősítésétől eltekintett. – Ha járványveszély van, fontos a hiteles és korrekt tájékoztatás – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a Kormányinfó és az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatói is ezt szolgálják, itt hiteles információkhoz juthat a közvélemény.

A Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésével kapcsolatban Gulyás Gergely emlékeztetett: a lisszaboni szerződés lehetővé tette a polgárok bevonását az európai uniós döntési folyamatokba, ami helyes, a kormány pedig alapvetően egyetért ezzel a kezdeményezéssel.

– Mi mindenkit arra biztatunk, hogy írja alá, amit interneten is meg lehet tenni

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy örülne, ha az EU a járványhelyzetre tekintettel meghosszabbítaná a határidőt.

A Kormányinfó után az Operatív Törzs tartott tájékoztatót, amelynek tudósítását és videóját ide kattintva tudja megtekinteni.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tart 2020. április 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában