Tóásó-ügy – Egyhetes szünet után folytatódott a per a bolíviai Tarijában

La Paz, 2012. október 20., szombat (MTI) – Egyhetes szünet után a vádak ismertetésével folytatódott Bolíviában a Tóásó Előd és további 38 személy ellen “terrorista összeesküvés” miatt indított per, amelyet október 11-én azért napoltak el, mert nem érkezett meg minden vádlott a tárgyalás helyszínére, az ország déli részében fekvő Tarijába.

A bolíviai sajtó hétvégi beszámolója szerint a csütörtöki tárgyalási napon is csak húsz vádlott volt jelen az őrizetben lévő 22 ember közül (a többiek szökésben vannak). A csütörtöki és pénteki ülésnapon a vádak ismertetésére kapott lehetőséget Marcelo Soza ügyész és a közbiztonsági tárca képviselője, akik azt rótták fel a vádlottaknak, hogy elnökgyilkosságra és Santa Cruz tartomány elszakadására szőttek terveket.

A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, hiszen 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és le kellett volna zárni ügyüket. Magyarországi politikusok, európai parlamenti képviselők egyaránt megfogalmazták követelésüket, hogy a bolíviai igazságügyi szervek legalább saját törvényeiket tartsák be a Tóásó-ügyben, és biztosítsanak méltányos bírósági eljárást a vádlottak számára.

A Bolivia.com hírportál Tóásó Előd fotójával közölt beszámolót a per felújításáról.

http://www.bolivia.com/actualidad/destacados/sdi/48512/reanudan-juicio-a-los-acusados-del-complot-contra-evo-morales

http://www.lostiempos.com/diario/actualidad/nacional/20121019/reanudan-juicio-por-el-caso-rozsa-en-tarija_189359_402524.html

– MTI –