Tóásó-ügy – Az ügyvédek kifogásolták a tárgyalás újbóli halasztását és a helyszín megváltoztatását

La Paz, Cochabamba, 2012. október 2., kedd (MTI) – Több vádlott ügyvédje is kifogásolta azt a bírósági döntést, amelynek értelmében a 39 személy, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd ellen folyó bolíviai per bírósági tárgyalását – amelyet eredetileg hétfőn La Pazban kellett volna megkezdeni – a jövő hétre halasztották, helyszínét pedig Tarijába helyezik át.

“Botrányos ez a döntés!” – mondta a Cochabambában kiadott Los Tiempos napilapnak Marta Requena, az egyik bolíviai vádlott védőügyvédje. Elsősorban azt kifogásolja, hogy a perbe fogottak különböző városokban vannak fogságban, többségük a fővárosban, La Pazban, illetve Santa Cruzban. Tarija viszont mindkét helyszíntől messze van, több vádlottnak a rossz egészségi állapota nem teszi lehetővé az utazást.
Az ügyvédek a lap szerint hétfőn azt kérték, hogy a tárgyalást Santa Cruzban vagy Trinidadban tartsák. Egy korábbi bíróság már döntött úgy, hogy Santa Cruzban tartsák a pert, de helyszínként felmerült Cochabamba városa is, az igazságügyi szervek folyton változtatták döntéseiket. Marta Requena nem titkolta aggodalmát, hogy Tarijában a vádlottak közül nagyon kevesen lennének jelen.
Sokszori halasztás után hétfőn La Pazban kellett volna elkezdődnie a per érdemi részének. Mivel az öttagú bíróság három választott ülnöke nem jelent meg, a jövő hét keddjére halasztották a tárgyalást, megváltoztatva a helyszínt. Erről Sixto Fernández, a “csonka” állapotban lévő bíróság elnöke tájékoztatta a teremben lévőket. A lap szerint a 39 vádlottból csak 17 volt jelen, öten – akik Santa Cruzban vannak házi őrizetben – egészségügyi állapotukra hivatkozva maradtak távol.
A Santa Cruzban megjelenő El Mundo tudósításában idézi Tóásó Elődöt, aki azt mondta: kérni fogja szabadlábra helyezését, mert szerinte törvénytelenül tartják őt fogva La Pazban, a San Pedro börtönben.
Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy “terrorista csoportot” számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a hatályos bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket. Magyarországi politikusok, európai parlamenti képviselők egyaránt megfogalmazták követelésüket, hogy a bolíviai igazságügyi szervek legalább saját törvényeiket tartsák be a Tóásó-ügyben, és biztosítsanak méltányos bírósági eljárást a vádlottak számára.

– MTI –