Tóásó-ügy – A bíróság több tagja nem jelent meg, elhalasztották a tárgyalást

La Paz, 2012. október 1., hétfő (MTI) – A bíróság három választott tagja nem jelent meg hétfőn a bolíviai La Pazban azon a tárgyaláson, amelyen 38 személy mellett Tóasó Előd is a vádlottak padján ül; ezért határozatot hoztak arról, hogy a tárgyalást a jövő hétre halasztják, helyszínét pedig Tarijába helyezik át.

Erről a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóasó Előd ügyvédje, Sergio Rivera és a vádlott nővére, Tóásó Edit tájékoztatta hétfőn este az MTI-t. Rivera telefonon annyit mondott: a tárgyalás nem kezdődhetett meg, mert “mindig kitalálnak valami kifogást”. Ezen a napon nem jelent meg a két hivatásos bíró mellé kirendelt három választott ülnök.

Mint Tóásó Edit elmondta, végül az egyiket mégis “előkerítették”, de a bíróság így sem volt határozatképes, nem esküdhetett föl. Ennek ellenére határozatot hozott a jövő hétre való halasztásról és a helyszín megváltoztatásáról, ezúttal Tarija várost jelölték ki. Tóásó nővére minderről a vádlottak ügyvédeivel, illetve több vádlott családjával folytatott telefonbeszélgetések alapján szerzett tudomást.

A hírügynökségek a késő esti órákban (közép-európai idő szerint) még nem tudósítottak ezekről az eseményekről.

Tóásó Editnek elmondták: nagy veszekedés tört ki a teremben az ügyvédek és a bírák, valamint a vádlottak családtagjai között, mivel szerintük a fel nem esküdött, csonka bíróság nem hozhatott volna semmiféle határozatot. Tóásó Edit megjegyezte, hogy a “jogtalanság turizmusa” folyik Bolíviában, utalva arra, hogy immár a sokadik helyszínt jelölik ki a tárgyalás számára.

– MTI –