Tóásó Elődnél járt a baptisták munkatársa – a körülményekhez képest jól van

A körülményekhez képest jól van Tóásó Előd, akit a bolíviai San Pedro börtönben tartanak előzetes letartóztatásban – erről számolt be a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, aki a börtön vezetőségének engedélyével élelmiszereket, ruhákat juttatott be a férfinak. Tóásó Elődöt április 16-án fogták el kommandósok a dél-amerikai államban, az ottani hatóságok szerint egy olyan csoport tagja volt, amely az ország elnöke elleni merényletre készült.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat hétfői tájékoztatása szerint munkatársuk többször is meglátogatta múlt héten a 28 éves magyar férfit a bolíviai La Pazban található San Pedro börtönben. Ruhát, élelmet és a mindennapi élethez szükséges cikkeket is vitt be neki, a börtön vezetőségének engedélyével. Tóásó Elődöt a politikai foglyok részére fenntartott részlegben, a Conchocoritoban őrzik. A körülményekhez képest jól van, a szeretetszolgálat munkatársa azt mondta, hogy nem bántják.

A szeretetszolgálat humanitárius megfontolásból segít neki, mint ahogyan azt tette más esetekben is, – például Equadorban, Kenyában, Bulgáriában, Angliában és más országokban – a külföldön bajba került magyarokkal – közölte a szolgálat.

Április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardót, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és egy ír fiatalembert, Michael Dwyert. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. Az ottani hatóságok állítása szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.

A Blikk a napokban írt arról, hogy Tóásó Előd ügye fordulatot vehet: a lap szerint az állítólagos terrorista összeesküvést vizsgáló ügyészség főtanúja korábbi vallomásával szemben azt mondta, kínzással csikarták ki a vallomását. Emiatt telefonon segítséget is kért egy ellenzéki képviselőtől, aki állítólag be is mutatta a beszélgetés hangfelvételeit az ottani sajtónak.