TÜNTETÉSEK – Nyugati hírügynökségek szélsőjobboldalinak nevezik az esti budapesti tüntetéseket

Szélsőjobboldaliaknak és szkinhedeknek minősítették a nyugati hírszolgálati irodák a március 15-i Andrássy úti zavargás részvevőit.

Az AFP francia hírszolgálati iroda tudósításában “néhány száz erőszakos szélsőjobboldali tüntető” szerepelt, “aki illegális demonstrációt tart” Budapesten. Az AFP kiemeli, hogy a részvevők köveket és palackokat dobálnak, és bántalmaztak újságírókat.

A francia hírügynökség hozzátette, hogy a tüntetők “árpádsávos zászlókat lengettek, amelyek újaban a magyar szélsőjobb jelképe lettek”.

Az AP amerikai hírügynökség budapesti jelentésében “cskanem ezer szkinhed” szerepel az Andrássy úti zavargások részvevőiként.

Az AP is beszámolt arról, hogy a részvevők árpádsávos zászlókat vittek, amelyek “évszázados történelmi lobogók, de most a nácibarát Nyilaskeresztes Pártot jelképezik, amely a második világháború végén kormányozta Magyarországot”.

A BBC brit közszolgálati rádió is szélsőjobboldaliaknak és nacionalistáknak minősítette a budapesti utcai zavargás részvevőit. A BBC megemlítette, hogy a szélsőjobboldali tömeggyűlésen részt vett David Irving brit történész is, akit a holokauszt tagadásáért Ausztriában börtönbe csuktak, és csak nemrég szabadult.