TMRSZ: jogsértő pontok a szolgálati törvény tervezetében

Jogsértő módon akarja kiterjeszteni a rendőröket is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) jogkörét a Hivatásos állományúak szolgálati törvényének módosításáról szóló tervezet a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) szerint. Az érdekképviselet kedden levélben küldte meg észrevételeit a Belügyminisztériumnak. Leginkább a rendőrök kifogástalan életvitelével kapcsolatos részeket vitatja a szakszervezet.

A levélben foglaltak szerint az NVSZ ellenőrzési jogkörének jelentős kiterjesztése alkotmányos alapjogokat is sért. A kifogástalan életvitel ellenőrzésével kapcsolatos szabályozás szerintük rendőrellenes és alkalmas arra, hogy akár mondva csinált indokokkal is rendőröket eltávolíthassanak a rendőri pályáról. A szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a bíróság jogerős marasztaló ítélete hiányában is kifogásolható életvitelűnek lehessen minősíteni a rendőrt.

A TMRSZ szerint ugyanis a rendőri hivatás gyakorlásának sajnálatos velejárója például, hogy az intézkedő rendőrt feljelentik az intézkedés alá vontak. Ezek az ügyek közvádas eljárásokként megindulnak és a bíróság jogosult az érintett rendőr bűnösségét kimondani, vagy kizárni. A szolgálati törvény tervezete azonban azt mondja ki a mostani formájában, hogy már akkor sem kifogástalan a rendőr életvitele, ha feljelentik. A szakszervezet szerint azonban az intézkedő rendőrök ellen sokszor alaptalan feljelentések születnek és a rendőr ártatlansága csak hónapok, évek elteltével válik nyilvánvalóvá.

A TMRSZ az egyik legabszurdabb tervnek tartja, hogy annak a rendőrnek is meg lehet szüntetni a szolgálati viszonyát, felmentéssel, aki nem járul hozzá, hogy családtagjait megfigyeljék a kifogástalan életvitel vizsgálatakor. “Az, hogy valaki nem felel meg a kifogástalan életvitel követelményének, ha magánszférájában való korlátlan kutakodáshoz nem járul hozzá és emiatt nem tesz nyilatkozatot, és ennek következményeként felmentéssel meg kell szüntetni a szolgálati viszonyát,” a szakszervezet szerint felháborító, rendőrellenes és elfogadhatatlan kormányzati elképzelést tükröz.

A TMRSZ javasolja a tervezet felülvizsgálatát, illetve a koncepció teljes elvetését.