Átmenet, türelemmel és türelmetlenül

Április elsejétől az egészségügyi ellátóknak figyelmeztetniük kellene az ellátásra nem jogosult betegeiket, még mindig nem áll módjukban ellenőrizni, ki jogosult az OEP nyilvántartása szerint, ki nem.

De évvégéig úgyis tart a türelmi idő. Arról sem volt még hétfőn tudomásuk, hogy lakhelye szerint kit hová lehet beutalni.
– Kollégáimnak és a betegeknek is csak azt tudom javasolni, hogy próbáljanak meg előbb telefonon érdeklődni – mondta dr. Palla Sándor, a miskolci háziorvosi egyesülés elnöke.

Szerda éjfélig


Nehezebb a helyzet, ha maga a kórház sem tudja, mitévő legyen. A miskolci Szent Ferenc Kórház számára például a miniszter – ellátási érdekből – 3 hónapig engedélyt adott a megszüntetendő 50 aktív tüdőgyógyászati és 39 aktív reumatológiai ágyon az ellátásokat, de az OEP e tevékenységekre nem volt hajlandó finanszírozási szerződést kötni. Megjelent viszont e teljesítmény a Semmelweis, illetve a Diósgyőri Kórház finanszírozási szerződésében, ahol még nem adottak az ellátáshoz a feltételek.
– Nem vagyunk e tekintetben hajlandók egyezkedni – jelentette ki dr. Kása Miklós, a Szent Ferenc Kórház igazgatója. – Vagy megkötik közvetlenül velünk a szerződést, vagy szerda éjfél után nem fogadjuk a tüdőgyógyászati és a reumatológiai fekvőbetegeket – foglalta össze a miniszterhez is eljuttatott levelének lényegét.


Féllábas megoldás

Nem tisztázódott a finanszírozása minden ellátásnak a megyei kórházon belül sem.
– Például az új lineáris gyorsítóhoz és a szívkatéteres beavatkozáshoz a megkötött szerződésben nem rendeltek finanszírozási összeget. Ez, amennyiben nem módosítják, mindkettőnél 700-800 millió forint kiesést jelentene évente – tájékoztatott dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos.
Rákérdeztünk arra is, tapasztalataik szerint vajon tudnak-e a betegek arról, hogy mostantól csak akkor vehetik igénybe a területileg nem illetékes kórházakat beutaló nélkül, ha megfizetik az ellátás árának 30 százalékát (maximum 100 ezer forintot). A főigazgatónak mindenesetre nem volt tudomása arról, hogy az első napon bárki ilyen igénnyel jelentkezett volna az intézményben.