Átlagosan ötezerért tankolunk

Az emelkedô üzemanyagárak ellenére is az autósok többsége majd minden héten eljár a kútra. A tankolások gyakorisága évek óta alig változik Magyarországon. A tankolásért felelôs autósok egyharmadnál nagyobb része hetenként vagy még gyakrabban keres fel egy benzinkutat.

Ennél valamivel többen havonta kétszer-háromszor vesznek üzemanyagot. A havonta egyszer tankolók aránya alig ötödnyi, míg ennél ritkább idôközt a válaszadók kis százaléka említett. Többek között ezt állapította meg a GfK Hungária Piackutató Intézet egy korábbi felmérése, amely ma is megállja a helyét.

Többet-kevesebbet

Évi 12 ezer kilométer az átlag
Ahogy azt már megszokhattuk, ősztől tavaszig személygépkocsival olcsóbban használhatjuk a hazai autópályákat a négynapos matricával. A D1-es négynapos matrica ára október elsejétől 1460-ról 1120 forintra csökkent, a többi sztrádabérlet ára azonban nem változott.

Az egy tankolásért fizetett összeg megoszlása az üzemanyagárakban mutatkozó jelentôs különbségek ellenére is évek óta egyenletes képet mutat. Az autósok többsége 3000-5000 forint körül fizet alkalmanként, s körülbelül egyenlô arányban oszlik meg azoknak a száma, akik az átlagostól kevesebbet, avagy többet fizetnek egy-egy tankolásért. A bankkártya tankoláskor is mind gyakrabban használt fizetôeszköz.

Népszerűek a shopok

A benzinkutak kiegészítô szolgáltatásai közül leggyakrabban az autómosást és a kerekek nyomásmérését veszik igénybe az autósok. S az elmúlt években mind nagyobb népszerűségnek örvendenek a benzinkutaknál kialakított shopok. Ezek egyik legnagyobb erénye a megkérdezettek többsége szerint, hogy vásárláskor nincs zavaró cigarettafüst. Átlagon felüli minôsítést kapott az üzletek átláthatósága, és az áruk tetszetôs elrendezése.

Legkevesebb pozitív vélemény a shopok árainak korrektségét illette. De nem sokkal kedvezôbb a kép az árengedményes akciókról sem, amit a jelek szerint hiányolnak az autós vevôk. Mit vásárolnak leggyakrabban? A kifejezetten gyakran vásárolt termékeknél vezet a motorolaj, majd az ajándék és játék következik, újság és folyóirat, édesség, alkoholmentes ital, kávé, cigaretta és autófelszerelési cikk.

Benzinnyelő a gyorsítás
A már-már csillagászati benzinárak mellett érdemes megfontolni, hogyan csökkenthető a benzinfogyasztás. Mivel az autó lecserélése egy jobb fogyasztásúra csak kevesek számára lehet megoldás, érdemes inkább a vezetési stíluson finomítani. A takarékos vezetés kevés fékezéssel és ennek következtében kevés gyorsítással jár. Ez az a pont, ahol legnagyobb az esély a megtakarításra. A másik, ha a hosszú „üresjáratok” helyett, inkább leállítjuk a motort. Már 30 másodperc alatt is több benzint spórolunk meg, mint amennyi a motor újraindításához kell. A benzin már annyira megszokott része az életünknek, hogy szinte eszünkbe sem jut, milyen veszélyes anyag. Ha benzin (vagy olaj) került az útra – például balesetnél – szórjuk fel homokkal vagy földdel.

P. A.

Kapcsolódó anyagok:

  • A márkafüggetlent még szokni kell
  • Szélben óvatosan
  • Az ősz veszélyei