Átkutatják Mladics belgrádi házát

Kedd reggel a szerb rendõrség speciális alakulata megszállta a háborús bûnökkel vádolt, szökésben lévõ volt boszniai hadseregparancsnok Ratko Mladics belgrádi házát. Sajtójelentések szerint a volt hadseregparancsnok után kutatnak a golyóálló mellényes, símaszkos, felfegyverzett terrorelhárítók. A rendõrök kora reggel érkeztek terepjárókkal a Belgrád egyik elegáns részén álló házhoz.

A szomszédok szerint az épületben a körözött Mladics fia tartózkodik. Darko Mladics hétfõ éjjel tért vissza a szerb fõvárosba. A fiú hat hónapig volt távol a családi otthontól.

A mostani rendõrségi akcióról egyelõre senki sem közölt részleteket. A hatóság azt mondta: még tart a vizsgálat, ezért egyelõre nem nyilatkoznak. A helyettes ügyész, Bruno Vekarics azt nyilatkozta, hogy a rendõrség rendes akciójáról van szó, amely az akciócsoport munkájához tartozik.

Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnokot 1992 és 95 között elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bûntettek miatt körözik. Nevéhez kötik a többi között a tízezer életet követelõ szarajevói ostromot, valamint a srebrenicai mészárlást, ahol több mint nyolcezer boszniai muszlimot gyilkoltak le katonái a békefenntartók szeme láttára.