Átkeresztelve, de lesz elvárt adó

Nem mondott le a kormány az elvárt adó bevezetéséről, az Alkotmánybíróság által megsemmisített törvény helyett új szabályozást bevezetését tervezi a kabinet július 1-től. Ennek lényege az lenne, hogy azoknak a vállakozásoknak, amelyek veszteségesnek minősülnek, illetve adóalapjuk nem éri el a korrigált bevétel két százalékát, külön nyomtatványt kell majd benyújtaniuk az APEH -nek, és bizonyítaniuk kellene azt, hogy veszteségesek – mondta Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Az új elképzelésről még egyeztet a kormány az érintett vállakozói szervezetekkel, a kabinet a végső döntést március 28-án hozza meg.

A külön erre a célra készülő nyomtatvány a társasági adó bevallásának kiegészítése lesz. Ebben a veszteséges társaságoknak és egyéni vállalkozásoknak lényegében igazolniuk kell majd vesztességességüket, a többi között azt, hogy az elszámolt költségek, így az utazási kötlségek, a megbízási és alvállalkozói szerződések valóban a vállakozás érdekében merültek fel. A pénzügyminiszter hozzátette: az adóhivatal a veszteséges vállalkozások nyomtatványaiból kockázatelemzéssel választja majd ki azokat , amelyeket célirányosan ellenőriz.

Veres János újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is 30 milliárd forintos adóbevétellel számol a kormány ebből az adónemből 2007 második félévében, és az új szabály szerintük kiállja majd az alkotmányosság próbáját is.