Átképzést kínál elbocsátással fenyegetett dolgozóinak a BKV

Egyebek mellett átképzéssel segítene a csoportos létszámleépítés érintettjein a BKV. Aki vállalja, az kötöttpályás járművezetői, segédvezetői, peronőri, valamint HÉV forgalmi tanfolyamakon vehet részt, így nagyobb eséllyel tud a cégnél maradni – tájékoztatott a közlekedési vállalat. A BKV vezetése és az üzemi tanácsok pénteken írtak alá az elbocsátások következményeinek enyhítését célzó megállapodást.

A BKV arra törekszik, hogy lehetőség szerint egy családból egyszerre több embernek, a nagycsaládosoknak, valamint a gyerekét egyedül nevelő szülőknek ne szűnjön meg a munkaviszonya. A megállapodás szabályozza a munkásszállókon és a szolgálati bérlakásban élők, a tanulmányi szerződéssel rendelkezők, illetve a lakáskölcsönt fizetők helyzetét is – közölte a társaság. Hogy ez pontosan mit jelent, arra nem tért ki a közlemény. A BKV augusztus 15-től kihelyezett ügyfélszolgálati irodát is működtet, ahol álláskeresési tanácsadás, jogsegélyszolgálat és pszichológusi segítség várja a dolgozókat.

A csoportos létszámleépítést a BKV korábbi tájékoztatása szerint a költséghatékonyság indokolja, és összesen körülbelül 400 embert érint. A cég kommunikációs igazgatója korábban azt mondta, hogy az üzemigazgatóságok összevonásával főként adminisztrációs munkatársaktól válnak meg, járművezetőket nem küldenek el.