Tízmilliárdos támogatás a DVTK „terjeszkedésére”

Akt.:
Fejlesztés előtt áll a kazincbarcikai pálya is
Fejlesztés előtt áll a kazincbarcikai pálya is - © Fotó: ÉM-Archívum
Miskolc, Kazincbarcika – A DVTK mellett a KBSC és a Sajóvölgye Focisuli is százmilliókat kap a kormányhatározat szerint.

Kedden öt olyan kormányhatározat is született, amely a labdarúgást érinti, ebből három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei klubra vonatkozik, és az a közös bennük, hogy több száz millió forintos állami támogatást tartalmaz.

Nem alkalmas

A három megyei sportszervezet közül a legkevesebbet, 200 millió forintot a regionális szinten, putnoki központtal működő, utánpótláscsapatokat versenyeztető Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület kapja. Ebből 59 millió forintot működésre, sportágfejlesztési koncepciójuk megvalósítására használhatnak fel, 141 millió forintot pedig sportlétesítményük fenntartására, fejlesztésére.

Egy várossal odébb, Kazincbarcikára 492 millió forint érkezik, ezt az a KBSC Kft. kapja, amelynek felnőtt csapata több éves távollét után visszatért a labdarúgás második vonalába, az NB II-be. Ezt az állami támogatást a kazincbarcikai, Akácfa utcai sportpálya NB II-es licenc megszerzéséhez szükséges fejlesztések végrehajtásához juttatják a klubnak (ugyanis az NB II-es csapat jelenleg nem tud hazai pályán játszani, mert létesítményük nem alkalmas erre az osztályra).

A legnagyobb

A legnagyobb támogatást a kormányhatározat szerint a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület (DVTK SE) kapja az észak-magyarországi és felvidéki sportágfejlesztési programjának megvalósításához. Erre 25,5 millió forint híján 10 milliárdot, vagyis 9.974.500.000 forintot biztosít az állam. Ebből a diósgyőri klub érdekeltségébe tartozó két helyszínen, Egerben a Szentmarjay Tibor Stadion, Salgótarjánban pedig a Szojka Ferenc Stadion rekonstrukciója történik meg, illetve az ezekhez a létesítményekhez tartozó edzőközpontok kialakítását szeretnék megvalósítani.

Továbbá ez a tíz számjegyű pénzösszeg nyújt fedezetet a felvidéki labdarúgó-akadémia létrehozására, ami azt jelenti, hogy a határon túlra, Szlovákia területére is terjeszkedik a DVTK. A centrumban, vagyis Miskolcon, egészen pontosan Diósgyőrben egy multifunkcionális sportcsarnokot építenek az össztámogatás egy részének felhasználásával, amelyben a kormányhatározat szerint birkózótermek és orvosdiagnosztikai és rehabilitációs központ is helyet kap (lapunk információja szerint a kosárlabdázók és a röplabdázók infrastruktúrájának biztosítása mellett).

Berecz Csaba