Tízmilliárd forint tőkejuttatást kap az MFB

Budapest  (MTI) – A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. biztonságos működése érdekében 10 milliárd forint tőkejuttatást kap, az összegből 2,5 milliárd forint a jegyzett tőkét növeli, 7,5 milliárd forint pedig a tőketartalékba kerül a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön közölte, hogy a kormány gazdaságpolitikai céljainak elérése érdekében kiemelten támaszkodik a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tevékenységére. Az MFB stabil tőkehelyzetének biztosítása a többi között a nemzetközi pénzügyi válság következtében is egyértelmű követelmény.
    A közlemény szerint a kormány azért döntött az MFB többlépcsős tőkerendezéséről, hogy a 2009 előtti, 140 milliárd forintot meghaladó saját tőkeszint helyreálljon. A költségvetési takarékossági intézkedések a 2011-re tervezett 25 milliárd forintból május végén 10 milliárd forint tőkejuttatást tettek lehetővé. A tőkeemelés végrehajtásával az MFB saját tőkéje 130-132 milliárd forintra emelkedhet – közölte a tárca.