Tízméteres sportlövő Eb – Egri Viktória olimpiai kvótás, a pisztolyos csapat bronzérmes

Budapest – Egri Viktória döntőbe jutott, ezzel olimpiai kvótát szerzett, majd a nyolcadik helyen végzett női pisztolyban, a Nemes Adriennel és Csonka Zsófiával kiegészülő csapat pedig bronzérmet nyert szombaton a győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon.

A mindössze 19 éves Egri kiválóan célzott a 40 lövéses alapversenyében, melyet 385 körrel zárt, s a harmadik helyen került be a déli fináléba. A KSI sportolójának mindez egyben riói kvalifikációt is ért, ugyanis a legjobb nyolc közé rajta kívül csupán egy olyan pisztolyos került, akinek még nem volt kvótája, Győrben pedig ebben a számban is három ötkarikás részvétel talált gazdára.

Az alapversenyben a fiatal, lövészettel mindössze négy éve foglalkozó sportoló nagyon stabilan lőtt, az első, a harmadik és a negyedik tíz lövését is négy-négy, míg a harmadikat három kilencessel tudta le, amivel nagyon magabiztosan vívta ki döntős, egyben riói indulást érő helyét.

A fináléban rajta kívül a szakág legnagyobb alakjai kerültek be, többek között az olimpiai bajnok, címvédő ukrán Olena Kosztevics és a világranglista-vezető szerb Zorana Arunovic. A kieséses rendszerű fináléban Egri nem kezdett rosszul, ám az ötödik lövése csak 7,7 körös lett, ami megpecsételte a sorsát, s végül 76,5 körös eredménnyel elsőként, azaz a nyolcadik hely tulajdonosaként búcsúzott. A versenyt Kosztevics nyerte, a bolgár Antoaneta Boneva és Arunovic előtt.

“Az az igazság, hogy tegnap kicsit megijedtem, s úgy éreztem, nem akarom ezt a mai napot, legyen már vasárnap, ám sikerült megnyugodnom, amiben Csonka Zsófi rengeteget segített – mondta versenye után az MTI-nek Egri Viktória. – Reggel már úgy jöttem, hogy jól akarok lőni, s nagyon örülök, hogy sikerült, ezzel teljesült az álmom. A döntőre már túl nyugodt voltam, nem volt meg a kellő feszültség a jó eredményhez.”

A másik két magyar közül Nemes Adrienn 378 körrel 14. lett, a biztos riói induló, 25 méteren Európa-bajnok Csonka Zsófia pedig 371 körrel a 44. Utóbbi számára az olimpia nem volt tétje a versenynek, Nemes számára viszont igen, s ami különösen bosszanthatja, az az, hogy szinte ugyanúgy járt mint négy éve London előtt: akkor a 2012-es Eb-n kevesebb belső tizesével maradt le az olimpiáról, míg ezúttal mindössze egyetlen körrel lőtt gyengébbet, mint a 12. helyével kvótát szerzett lengyel Beata Bartkow Kwiatkowska.

A magyar csapat 1134 körrel szerezte meg a bronzérmet, mindössze egyetlen körrel a második szerbek és kettővel a győztes oroszok mögött.

Tátrai Miklós (pisztoly) és Miskolczi Julianna után Egri a győri Eb harmadik hazai kvótása, s összességében a nyolcadik magyar, aki riói indulási jogot nyert sportágában. Tavaly Sidi Péter, Péni István, Szabián Norbert (mindhárom puska) és Csonka Zsófia, míg 2014-ben Tonai-Sike Renáta (pisztoly) kvalifikálta magát az idei nyári játékokra.

A pisztolyos csapat bronzával 11-re nőtt a győri magyar érmek száma: szerdán a junior férfi puskacsapat győzött, ugyanebben a számban Péni István második lett, míg a junior női futócéllövők 20+20-as versenyében Major Veronika és a csapat is harmadik lett.

Csütörtökön előbb Sike József második, a csapat pedig harmadik lett a futócél 40 vegyes számban, majd a junior vegyescsapatoknál Péni és Hurai Viktória a puskások között, míg Major Agárdy Vilmossal a pisztolyosok között diadalmaskodott.

Pénteken a női puskacsapat nyerte meg az Európa-bajnokságot, míg a férfi futócéllövők csapatban másodikként végeztek a 30+30-as számban.

– MTI –