Tízezreket csaltak ki idősektől az új módszerrel

Akt.:
Tízezreket csaltak ki idősektől az új módszerrel
Miskolc – Új módszerekkel támadják a védtelenebb szépkorúakat a trükkös csalók.

Szinte állandó feladatot ad a rendőrség erre szakosodott munkatársainak, hogy szaporodnak az idősek megtévesztésével kapcsolatos bűncselekmények. A bűnözők általában azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, hiszékenyek, többnyire egyedül vannak, könnyű megtörni az ellenállásukat. Az óvatlanság, a túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás a szépkorúak körében.

Jóhiszeműen

A rendőrök tapasztalata, hogy bűnözői csoportok specializálódtak az időskorúak sérelmére elkövetendő bűncselekmények módszereinek kidolgozására és végrehajtására. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a „telefonos csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények és ezzel kapcsolatos lakossági feljelentések. Csak Miskolcon legalább tíz esetben indult nyomozás a feljelentések nyomán.

A módszer a következő. Ismeretlen telefonáló rejtett számról felhívja a véletlenszerűen kiválasztott előfizetőt, majd közli, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta az ő telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget. A nyeremény azonban csak abban az esetben kerül a számlájára, amennyiben „regisztrációs költségként” több tízezer forint összeget rátölt egy, a telefonáló által megadott telefonszámra. Vagyis a csaló hívó által megadott telefonszám egyenlegét kell feltölteni egy bankautomatán keresztül az áldozatnak. Ha sikeres volt a „beetetés”, akkor az így feltöltött telefonkártyát a csaló különböző hirdetési oldalakon keresztül később megpróbálja értékesíteni.

Így lepleződött le…

Mint megtudtuk, az utóbbi időszakban előfordult ilyen csalások sértettjei – nagyon sokan miskolci idősek – a nyeremény reményében teljesítették a feltöltést, majd utóbb értesültek róla – amikor a szolgáltató központjánál érdeklődtek –, hogy nincs is ilyen nyereményakció az adott társaságnál. Szerencsére volt olyan „áldozatjelölt”, aki éberebb volt és ezzel a nyomozók munkáját is elősegítette. Egy telefonos csaló az előbb felvázolt módszerrel próbálkozott pénzt kicsalni kiszemelt áldozatából, aki hagyta, hogy végigmondja a beetető szöveget, közben az egész beszélgetést rögzítette. Ez sokat jelentett a nyomozás során. Sokan, főleg idősek dőlnek be az ilyen vagy ehhez hasonló telefonos csalóknak, utána pedig futhatnak a pénzük után.

A csalók a hasonló akciókhoz általában feltöltőkártyás vagy lopott mobilokat használnak, amiket pár hívás után egyszerűen eldobnak, nehogy a nyomukra vezessék a hatóságokat. Éppen ezért igen nehéz őket azonosítani, felelősségre vonni.

Szaniszló Bálint


A legkisebb ellenállás, a megelőzés

A bűnmegelőzési szakemberek szerint az időskorúak védekezési képessége leginkább azzal növelhető, ha az áldozattá válásuk módszereit, az elkerülés eszközeit és lehetőségeit megismerik és időben észlelik az esetleges átverési szándékot. „A legkisebb ellenállás – bűnmegelőzés a szépkorúak körében” elnevezéssel indult prevenciós program megyénkben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. A projekt a „Harmadik Kor” Egyeteme Miskolc Alapítvány a Miskolci Egyetem, a Miskolci Polgárőr Egyesület, a Szikra Alapítvány Miskolc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködése keretében működik.

Céljai közé tartozik az idősödő és időskorúak részére betekintést nyújtani a bűnmegelőzés, az áldozattá válás, az áldozatsegítés és a családon belüli erőszak legfontosabb jogi és gyakorlati kérdéseibe. Végső soron a korosztály önvédelmi képességének erősítése.

hirdetés


hirdet�s