Friss hírek

2009.03.28. 10:01

Az afgán elnök szerint Obama terve még a vártnál is jobb

<p>Elismeréssel szólt az amerikai elnök új afganisztáni stratégiájáról Hamid Karzai. Az afgán elnök egy szombati sajtótájékoztatón kijelentette: "teljes támogatásáról" biztosítja a tervet, ami - mint fogalmazott - "jobb annál, mint amit vártak".</p>

Barack Obama az Egyesült Államok ellen "újabb nagy támadást tervező" al-Kaida terrorszervezet kiirtását ígérte meg pénteken, amikor ismertette Washington új afganisztáni stratégiáját. Az amerikai elnök egyben azt is bejelentette, hogy újabb négyezer katonát vezényel Afganisztánba.

Barack Obama kormánya egyben az afganisztáni stratégia szerves részéve tette Pakisztán stabilizálását is, közölve, hogy a két ország jövője szorosan összefügg. Obama arra kérte a kongresszust, hogy hagyja jóvá a Pakisztánnak szánt segély évenkénti másfél milliárd dollárra növelését.

Az amerikai elnök azt is közölte, hogy a hangsúlyt az afgán hadsereg kiképzésére és növelésére, valamint az afgán gazdaság fejlesztésére helyezik át. Mint mondta, keményen fel fognak lépni az afgán korrupció ellen, és a civil segítségnyújtás növelésére szólította fel az Egyesült Államok szövetségeseit.

Hamid Karzai afgán elnök az Obama által elmondottakra reagálva úgy fogalmazott: a szélsőségesek elleni új amerikai stratégia "pontosan az", amit Afganisztán is szeretne. "Ez a stratégia tökéletesen megfelel annak, amit kértünk" - mondta Karzai, hozzátéve: "tulajdonképpen jobb is annál, mint amit vártunk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!