Tizenötmilliós kárt okoztak miskolci hóvirágárusok

Tizenötmilliós kárt okoztak miskolci hóvirágárusok
Természetvédelmi őrök értek tetten három férfi és három nőtt hétfőn a Bükkben, amikor védett hóvirágot szedtek, hogy a piacon eladják. Természetkárosítás miatt eljárás indult ellenük.

Tetten érték a természetvédelmi őrök azt a három miskolci férfit és három nőt, akik hétfőn a Nőnapra, pontosabban a miskolci nőnapi “virág-piacra” gyűjtötték a tiltott növényt a Bükkben, Hollóstető és Bükkszentkereszt között. A szatyrokban és dobozokban akkor már ezerötszáz szál leszakított hóvirág volt. A tavaly áprilisban hatályba lépett szabályozás szerint azonban a természetben élő és fellelhető hóvirág is a védett növények közé tartozik. Egy-egy szál eszmei értékét tízezer forintban határozták meg. Ebből könnyen kiszámítható, hogy a hat fős csapat tizenötmillió forintos kárt okozott a vadon élő hóvirág természetes lelőhelyén.

Tiltott gyűjtés

Barta Zsolt a Bükki Nemzeti Park tájegységvezetője arról tájékoztatott, hogy igazoltatták a hat, tetten ért személyt, aki nem tagadták, nem tagadhatták a hóvirág leszedését. Nem rendelkezetek gyűjtési engedéllyel. Oktatási, újranépesítési vagy génmegőrzési céllal korlátozott számú gyűjtési engedélyt kiadhat ugyanis a hatóság. Ebben az esetben nyilvánvalóan nem erről volt szó. A tetten ért elkövetők arra hivatkoztak, hogy nem ismerik a szabályt. Nem tudták, hogy tiltott a hóvirágszedés. Barta Zsolt hozzátette még, hogy nem jelentős mennyiségű hóvirág leszedése esetén még mód lehetett volna helyszíni bírság kiszabására. A másfélezer szál, és annak értéke azonban már bűncselekményi kategória. Ezért hívtak rendőrt, és indult büntetőeljárás az ügyben. A törvény három évig terjedő börtönnel fenyegeti alapesetben a természetkárosítás elkövetőjét.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség közleményéből
A hóvirág (Galanthus nivalis) mindenki által jól ismert vadvirág a tavasz első hírnökeként sajnos gyakran tömegesen bukkan fel a virágpiacokon és az aluljárókban. Napjainkra a növény gyűjtése olyan nagy méreteket öltött, amely a hazai populáció létét veszélyezteti.
A hóvirág gátlástalan kereskedelmi célú gyűjtése a fő veszélyeztető tényező, ami miatt az Unió közösségi szintű védelmet kíván biztosítani a fajnak. Nem elegendő a kereskedelmi korlátozás: a hazai természetvédelemnek a faj állományait eredeti élőhelyükön kell megvédenie, megőriznie.
2005. szeptemberében a hóvirág felkerült a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló hazai rendelet listájára pénzben kifejezett egyedenkénti 10 000 Ft-os értékkel. (13/2001. (V.9.) KöM rendelet 7. melléklete).
A hóvirág immár nem szabadon szedhető és árusítható virág, hanem védett növényfaj, amelynek gyűjtéséért és árusításáért jelentős összegű természetvédelmi bírság szabható ki.