Tizenöt évet kapott az orosi gyilkos

Életfogytiglanról tizenöt év fegyházra enyhítette szerdán a Debreceni Ítélőtábla annak a férfinak a büntetését, aki 2009 áprilisában a Szabolcs megyei Oroson megölte apósát és összeszurkálta volt feleségét. Az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét azért változtatta meg a fellebbviteli bíróság, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlott előre kitervelten ölt volna – közölte a Független Hírügynökséggel Koszta János sajtószóvivő.

A kétgyermekes, elvált, de egy fedél alatt élő házaspár tavaly év elején úgy döntött, hogy az asszony látszatházasságot köt egy olasz állampolgárságú férfival, amiért ötszázezer forintot ígértek neki. A nő azonban, miután Olaszországban megismerkedett a férfival, beleszeretett és már rendes házasságot akart. A volt férj nem bírta elviselni, hogy elveszíti a nőt, ezért hazacsalta. Az anyjáéknál találkoztak, beszélgettek, de nem vitatkoztak. A férfi hazament, majd másnap reggel, zsebében két késsel visszament a portára. Amikor a házból kilépett az apósa, utánaszaladt, majd nyakon, mellen és hason szúrta. Ezután egy kapával még fejbe ütötte a tehetetlenül földön fekvő férfit.

A férfi ezután bement a kisházba, ahol anyósa és volt felesége aludt. Az anyának sikerült kiszaladnia, a volt feleségét viszont többször is megszúrta a férfi, majd magával is végezni próbált. A nő életveszélyes sérülésekkel került kórházba, apja a helyszínen életét vesztette, a támadó súlyosan sérült.

A Debreceni Ítélőtábla szerdán a volt férjre első fokon kiszabott, életfogytig tartó fegyházbüntetést tizenöt év fegyházra enyhítette, és tíz évre eltiltotta a közügyektől. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, megbánó magatartását, amelynek komolyságát az öngyilkossági kísérlete is bizonyítja. Ugyanakkor súlyosítóként értékelte az ilyen és hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, és hogy a bűncselekményt közeli hozzátartozó ellen követte el.
Az ítélet jogerős.