Tizenöt év börtönt kapott az iraki civilt megölő tengerészgyalogos

Tizenöt év börtönbüntetésre ítéltek egy tengerészgyalogost, aki társaival együtt tavaly megölt egy iraki civilt – közölte pénteken az amerikai hadsereg. A 23 éves Lawrence Hutchins őrmester kapta a legsúlyosabb büntetést az ügyben részt vevő nyolc katona közül.

Hutchins őrmester és emberei 2006. április 26-án öltek meg egy 52 éves férfit, Hamdanijában, egy Bagdadtól északra eső városban. Azután rángatták ki otthonából és ölték meg a tizenegygyerekes apát, hogy nem sikerült elfogniuk egy felkelőt. Hogy eredményt produkáljanak, a férfit békaügetésben egy, az amerikaiak által korábban kiásott út menti gödörhöz kényszerítették, ahol háromszor fejbe lőtték. Egy gépfegyvert tettek a holttest mellé, azt a látszatot keltve, hogy éppen bombát akart elhelyezni az út melletti gödörben, de rajtakapták, majd tűzharcban megölték.

A per során ügyvédei azzal védekeztek, hogy az őrmester poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedett. Hutchinst lefokozták és börtönből való szabadulása után azonnal leszerelik. Az őrmestert egy nappal korábban már elítélték lopás, hamis jelentés leadása és összesküvés miatt, de nem találták bűnösnek emberrablás, testi sértés, betörés és az igazságszolgáltatás akadályozása vádjában.

Csütörtökön egy másik hadi törvényszék elítélte Marhall Maginalda tizedest, az ügy másik résztvevőjét. Őt is lefokozták és 448 nap börtönbüntetést kapott gyilkosságra szőtt összeesküvés és egyéb vádak miatt. Maginalda már letöltötte büntetését és a tárgyalás után elengedték.

Hutchins és Maginalda ítélete született meg utoljára az ügyben. Négy társukat korábban már egy és nyolc év közötti börtönbüntetésre ítélték. Közülük többen azt vallották, hogy Hutchins ötlete volt a gyilkosság, de mind egyetértettek vele.