Friss hírek

2009.12.14. 18:58

Szlovákia már csak jövõre tárgyal Budapesttel a nyelvtörvényrõl

<p>Szlovákia idén már nem tárgyal Magyarországgal a nyelvtörvényrõl. Nem fogadja el tehát azt a magyar javaslatot, hogy a jogszabályról kedden (december 15-én) Budapesten folytassanak szakértõi egyeztetést. Ezt Juraj Nociar, a szlovák külügyi tárca európai ügyekért felelõs fõosztályának vezetõje közölte hétfõn a minisztériumban vendégül látott Heizer Antallal, Magyarország szlovákiai nagykövetével.</p>

A pozsonyi diplomácia sajtóközleménye szerint a szlovákok konstruktív egyeztetésekre törekszenek az ügyben, és ilyen szempontból a Budapest által javasolt keddi idõpont nem megfelelõ. Találkozó tehát már csak jövõre lesz, amikor értékelhetõk a törvény végrehajtásával kapcsolatos elsõ tapasztalatok is. A jogszabályhoz kidolgozott végrehajtási útmutatót - amely a tervek szerint januártól lesz érvényes - szerdán vitatja meg Robert Fico kormánya..

Szlovákia az államnyelvtörvény végrehajtási szakaszában továbbra is kész az eszmecserére a kisebbségügyi szlovák-magyar vegyes bizottság keretén belül, együttmûködve Knut Vollabaekkel, az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosával - szögezi le a szlovák külügyminisztérium.

Megismétli azt a pozsonyi álláspontot, hogy ugyan a nyelvtörvényt belügynek tekinti, de a szécsényi miniszterelnöki találkozón született megállapodás értelmében nagy figyelmet fordít Magyarország tájékoztatására is.

Közben a magyar kormány képviselõi Hágában tájékoztatták az EBESZ kisebbségi ügyekben illetékes fõbiztosát, Knut Vollebaeket a szlovák államnyelvtörvényrõl és végrehajtási irányelveirõl folytatott szakértõi tárgyalások értékelésérõl - közölte Szollár Domokos kormányszóvivõ. Korányi Dávid, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára és Czukor József, a Külügyminisztérium szakállamtitkára tájékoztatták a fõbiztost arról, hogy a Szécsényben megkötött miniszterelnöki megállapodással ellentétben a szlovák fél egyoldalúan megszakította a tárgyalásokat, miközben nem sikerült feloldani a törvény diszkriminatív rendelkezéseit. Rámutattak arra, hogy a törvény jelenleg ismert végrehajtási dokumentuma nemcsak hogy nem orvosolja a fõbiztos júliusi ajánlásaiban rögzítetteket, de tartalmában és formájában is újabb jogi aggályokat vet fel. Ezért korainak tartják annak december 16-ára tervezett elfogadását és további konzultációkat látnak szükségesnek.

Kérték a fõbiztost, hogy a korábban kiadott szakmai véleményével összhangban folytassa a munkát a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználatot szabályzó törvény korszerûsítése és egy átfogó kisebbségvédelmi törvény szlovákiai elfogadása érdekében. Erre a fõbiztos ajánlásaival összhangban ígéretet tett.

A fõbiztos ígéretet tett arra is, hogy hivatala monitorozni fogja a nyelvtörvény kapcsán elõálló ügyeket, megkezdte a kisebbségi nyelvekrõl szóló szlovák törvény megerõsítésével, valamint egy átfogó kisebbségvédelmi törvénnyel kapcsolatos elõkészítõ munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!