Tizennégy év hat hónap az apának, tizenöt év az anyának – ítélet a gyilkos szülők ügyében Szombathelyen

Ítéletet hirdetett a Vas Megyei Bíróság csütörtökön azoknak a szombathelyi szülőknek az ügyében, akik tavaly nyáron begyógyszerezték, majd egy párnával megfojtották egyéves kisfiúkat. A szülők magukkal is végezni akartak, mert teljesen eladósodtak, és a közös halált látták egyetlen kiútnak. Az anya tizenöt év, az apa tizennégy év és hat hónap fegyházat kapott. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság mellékbüntetésül 10-10 évre a közügyektől is eltiltotta a szülőket, és kötelezte őket az egymillió hatszázezer forint perköltség megtérítésére.

A 32 éves férfi, és a 28 éves nő tavaly júliusra 14 millió forint adósságot halmozott fel. Egyik hitelt vették fel a másik után, de képtelenek voltak a törlesztő-részleteket fizetni. Ezért akartak öngyilkosok lenni. Mivel a kisfiúk nevelését nem akarták másra bízni, úgy döntöttek, hogy vele is végeznek.

A tragédia napján összeszedték a lakásban található gyógyszereket – köztük az epilepsziás apa készítményeit. A gyógyszereket először tejbe keverve akarták megitatni a kisfiúval, de a gyerek ivópohara eltömődött, úgyhogy szörpbe újabb adagot kevertek neki. Az ivópohár attól is eltömődött, így végül egy fecskendőhöz hasonló gyógyszeradagolóval itatták meg a mérgező italt. Mivel a fiú ettől nem halt meg, az apa fojtogatni kezdte egy kispárnával. Képtelen volt végezni vele, mert kisfia közben nagyon sírt. Később az anya szorított párnát a gyerek arcára, a fiú ekkor halt meg. Közben a szülők is bevettek a gyógyszerekből, úgyhogy idővel elkábultak.

Amikor az apa magához tért, látta, hogy a gyermeke halott, és a feleségét is élettelennek gondolta, ezért kiugrott a második emeleti lakás erkélyéről. A férfit és az asszonyt megmentették az orvosok.

Első fokon az apát tizennégy év hat hónap, az anyát tizenöt év fegyházra ítélte a Vas Megyei Bíróság. Az ítéletet az ügyész elfogadta, az apa és ügyvédje három nap gondolkodási időt kért, az anya és ügyvédje bejelentette, hogy enyhítésért fellebbez. Az ítéletet hallva a házaspár összeroppant, miután kijöttek a tárgyalóteremből, mindketten hangosan zokogtak a bíróság folyosóján.