Friss hírek

2010.09.17. 05:24

Bálint Sándor szakrális gyűjteményéből nyílik kiállítás Szegeden

<p>A legendás szegedi néprajzkutató, az egyik utolsó magyar polihisztor, Bálint Sándor vallási tárgyaiból, dokumentumaiból nyílik tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szeptember 17-én, pénteken - közölte Medgyesi Konstantin sajtószóvivő a Független Hírügynökséggel.<br />Tájékoztatása szerint Bálint Sándor muzeális gyűjteményében többek között négyezer darab kis szentkép és több száz imakönyv található. A kollekció meghatározó részét a Móra Ferenc Múzeum restauráltatta. Ebből mutat be válogatást a Szakrális Művészetek Hete országos rendezvénysorozat programjaként a Szabó Magdolna néprajzkutató által rendezett tárlat.</p>

Bálint Sándor a szegedi egyetem néprajz professzora volt, míg "rendszerellenes izgatás" vádjával felfüggesztett börtönbüntetésre nem ítélték. Hagyatékát, kéziratait, levelezését, ponyva- és szentképgyűjteményét, szakrális tárgyi anyagát, bútorokat és könyvtárát a szegedi Móra Ferenc Múzeum 1980-ban megvásárolta az örököstől.

Muzeális gyűjteményében mintegy kétezer darab ponyvanyomtatvány, négyezer darab kis szentkép, több száz imakönyv és számos naiv, illetve magas művészeti alkotás található paraszti lakóterekből, vagy templomi mellékoltárokról: a barokk ereklye és szentkép-kultusz, a népi vallásosság értékes művészeti formái, tárgyai, szentkép-grafikák, kisnyomtatványok, festmények és búcsús emlékek jelennek meg.

A rendezvényhez szeptember 22-én egy könyvbemutató is kapcsolódik: frissen jelent meg a néprajz professzor kétezer darabból álló vallásos ponyvagyűjteményét képekkel is bemutató katalógusa, leírásokkal és mutatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!