Tizenkét nagymegyét tervez a kormány – Népszava

Tizenkét nagymegyét hozna létre a kormány a jelenlegi 19 helyett – az új önkormányzati egységek “régiós” feladatokat és hatásköröket is kapnának. Az Államreform-bizottság asztalán lévő vitaanyag szerint megszűnne a megyei jogú városok státusza. Új községet ezentúl csak legalább ezer lakossal lehetne létrehozni – írja a lap.

12-15 nagymegyéből álló rendszer létrehozását ajánlja a Lamperth Mónika önkormányzati miniszter által jegyzett vitaanyag a választott regionális önkormányzatokat elutasító ellenzéknek, így tennék uniókonformmá a középszintű közigazgatást. A terv az összeolvadó megyék listáját nem tartalmazza, földrajzi okok miatt a legvalószínűbb a Nógrád-Heves-Borsod, Vas-Zala, Veszprém-Fejér, Baranya-Tolna és Győr-Komárom integráció. míg a többi megye a régi határai között működne – írja a lap. Megszűnne a 23 megyei jogú város külön státusza, és a hozzájuk kötődő speciális feladatok többsége a nagymegyékhez és székhelyükhöz kerülne.

A kabinet várhatóan áprilisban tűzi napirendre az uniós források felhasználása miatt elengedhetetlen, ugyanakkor kétharmados parlamenti támogatást igénylő koncepciót.