Tizenkét évnyi börtön madárevésért

Tizenkét évnyi börtönbüntetésre számíthat az a fülöp-szigeteki farmer, aki légpuskával lelőtt, majd elfogyasztott egy, az országban őshonos, ám a kihalás szélén álló majomevő sast – jelentette be kedden a manilai környezetvédelemi miniszter.

Brian Balaon még július 10-én lőtte le egy légpuskával a több mint négykilós, hároméves madarat az ország egyik hegyvidékes területén. A 22 éves fiatalember – miután bevallotta, hogy lelőtte és barátaival megette a ragadozót – most a vadvilág megóvására irányuló tevékenység veszélyeztetésével vádolják – mondta Joselito Atienza miniszter. A férfi a rendőrségen azt állította: nem tudta, hogy egy különösen veszélyeztetett állatot lőtt le.

“A rendkívül ritka sas gyilkosának szembe kell néznie a tette következményeivel” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ezzel mindenkinek megmutatják, mennyire komolyan veszik a környezettel kapcsolatos törvények betartatását. A kormányzat álláspontja szerint a madár kilövése súlyosan veszélyezteti a kihalással fenyegetett faj megóvására irányuló próbálkozásokat. Brian Balaon – ha bűnösnek találja az ügyében ítélkező bíróság – akár 12 év börtönt és egymillió pesós (3,2 millió forint) pénzbüntetést is kaphat.

Szakértők szerint a vadonban már csak mintegy 250 majomevő sas él a Fülöp-szigetek hegyvidékes részein. A most lelőtt és elfogyasztott madarat még 2006 szeptemberében – egy seb miatt – befogták a Kitagland-hegyen. Miután az állatot meggyógyították, műholdas jelsugárzó készülékkel látták el, majd idén márciusban visszaengedték a szabadba. A madár halálára éppen ez a készülék derített fényt, amelyet végül a farmer birtokán elásva találtak meg a nyomozók.