Tizenkét év fegyházbüntetésre ítélték az édesapját bántalmazó járdánházi férfit

Miskolc, 2015. május 20., szerda (MTI) – Első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélte a Miskolci Törvényszék azt a járdánházi férfit, aki egy baseballütővel olyan súlyosan bántalmazta édesapját, hogy az belehalt sérüléseibe – közölte a törvényszék elnökhelyettese szerdán az MTI-vel.

Csillám Katalin elmondta: 2013. június 15-én Járdánházán a vádlott öccsének ballagását ünnepelték, erre érkezett haza az édesanyjuk külföldről. A szülők otthon többször összeszólalkoztak, veszekedtek, ez tettlegességig fajult. A férfi próbálta lecsillapítani a szüleit, de apja folytatta a bántalmazást: a földre kerülő nőt rugdosta, taposta, ököllel ütötte.

Ezután a vádlott lefektette szüleit, majd fél óra múlva visszament a konyhába, levette a konyhaszekrény tetejéről az általa önvédelmi céllal tartott baseballütőt és azzal megütötte az ágyon alvó apját. A bántalmazás következtében a sértett meghalt – tette hozzá az elnökhelyettes.

Elmondta, az elsőfokú bíróság védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, az ügyészi indítványtól eltérően azonban nem állapította meg a különös kegyetlenséggel történő elkövetést.

Csillám Katalin kitért arra, a bírói testület enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy vádlott fiatal felnőtt, alig múlt 18 éves a cselekmény elkövetésekor, továbbá ténybeli beismerő vallomását és azt, hogy azonnal értesítette a hatóságokat. Megállapította, hogy a vádlott indulatos lett az említett körülmények következtében, ugyanakkor értékelnie kellett azt is, hogy a vádlott fiatal kora ellenére többszörösen büntetett előéletű, javítóintézetből történő szabadulása után rövid időn belül, ittas állapotban követte el cselekményét.
A határozat nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek – jegyezte meg a törvényszék elnökhelyettese.

– MTI –