Helyi közélet

2010.07.26. 13:26

Lezárult a BorsodChem baleset ügyében indított vizsgálat

<p>A BorsodChemnél, két héttel ezelőtt történt üzemzavar nem indokolta a katasztrófavédelem beavatkozását, ám az üzemeltetőnek azonnal értesítenie kellett volna a balesetről az illetékes szerveket - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vizsgálati jelentésében.</p>

Az OKF-nek jelenleg nincs szankcionálási joga, ám a Független Hírügynökség információi szerint ebben az ügyben a főigazgató törvénymódosítást kezdeményez.

A BorsodChemnél történt meghibásodás során kis mennyiségű, a környéken élő lakosságot és a környezetet nem veszélyeztető termék került a levegőbe. A baleset nem indokolt külső beavatkozást - áll a vizsgálati jegyzőkönyvben. Az OKF főigazgatója a jelentési kötelezettség szabályainak szigorítását rendelte el.

BorsodChem kazincbarcikai gyárában két héttel ezelőtt történt üzemzavar. A Független Hírügynökség értesülése szerint a gyártósoron egy fedlap szakadt le, majd valamilyen veszélyes gáz szabadult fel. A vállalat az üzemzavarról értesítette a környezetvédelmi és egészségügyi hatóságokat. A jogszabályok szerint ilyenkor a katasztrófavédelmet azonnal értesíteni kell, ez azonban nem történt meg. A főigazgató azért rendelte el a vizsgálatot, hogy kiderüljön, mi okozta a késedelmet.

- Független Hírügynökség -


Üzemzavar a BorsodChem TDI gyárában
Műszaki üzemzavar miatt leállították a BorsodChem Zrt. TDI gyárának működését hétfőn hajnalban. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató vizsgálatot rendelt el az ügyben, a cég illetékesei ugyanis nem értesítették azonnal a katasztrófavédelmet a rendkívüli eseményről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában