Tizenharmadik feleségét vette nőül Szváziföld királya

Afrika utolsó korlátlan hatalmú uralkodója, Szváziföld királya szombaton újra megnősült, így tizenháromra emelkedett feleségeinek száma. A most 39 éves III. Mswati azt a 19 éves lányt vette el, akit két éve szemelt ki magának.

A boldog és a sorban tizenharmadik ara két évvel ezelőtt keltette fel III.Mswati érdeklődését. Eljegyezte Phindile Nkambulét, az akkor 17 éves diáklányt, aki még az iskolából is kiiratkozott, csakhogy minden energiáját a rá rótt kötelezettségek teljesítésének szentelhesse. A terhek megkönnyítésére már mennyasszony korában megkapta a feleségeknek járó javakat, köztük egy vadonatúj BMW X5-öst.

Az Afrika déli részén található, elmaradott, szegény Szváziföldön az 1,1 millió lakos hetven százaléka napi egy dollárnál is kevesebb jövedlemből él, miközben a nemzetközi kritikának kitett király dollármilliókat költ feleségeire, luxuslakosztályaira és méregdrága autóira. A teljhatalmú uralkodó csütörtökön ünnepelte 39. születésnapját. A szerény megemlékezés 2 millió dollárba került, ám a király szerint megérte, hiszen megadta a lehetőséget a népnek, hogy együtt örüljön vele.

A szinte törzsi állapotban élő szváziföldiek közül minden második HIV-fertőzött, a 40 százalékos fertőzöttség a világon a legmagasabb. A királyt amiatt is súlyos kritikák érik, hogy egyszerűen nem törődik a nők jogaival, sokadik házasságával rossz példát mutat a poligámiát messzemenően elismerő országban.

III. Mswati szinte törvényen kívülinek számít. Tizenegyedik felesésének anyja beperelte, miután azt állította, a lányt akarata ellenére vette nőül a király. Az uralkodó erre megfenyegette a bíróságot, az anyós pedig visszavonta a vádakat – a per végül elmaradt.