Tizenegy helyen lassítják a forgalmat

Tizenegy helyen lassítják a forgalmat
A Tokajban kihelyezett sebességmérők nem büntetnek, az autósok többsége mégis rálép a fékre.

Huszonegy millió forintot költöttek Tokajban arra, hogy osztrák mintára egy komplex forgalomlassító rendszert helyezzenek üzembe.
Közel két hónapja működik a rendszer – mondja Májer János, Tokaj polgármestere. – Lakossági kérésre és nyomásra szereltettük fel, mert a helyiek és a turisták biztonságát komolyan veszélyeztette a városon átzúduló napi közel kétezres gépjárműforgalom. A település egész területén 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben és ezek a táblák akkor jeleznek, ha az autósok a tíz százalékos türelmi határt átlépik, azaz legalább 44 kilométeres sebességgel közlekednek.

A város tizenegy pontján adnak a táblák visszajelzést a gépjárművekkel közlekedőknek és a visszajelzések alapján az autósok kilencven százaléka úgy érzi, rá kell lépnie a fékre, ha a tábla erre kéri őket. A tizenegy tábla közül néhány rögzítő rendszerrel felszerelt, azaz bizonyos időszakokban méri az áthaladó forgalom nagyságát és a gépjárművek aktuális sebességét. Ennek semmiféle büntetési következménye nincs, ugyanis a rendszer nincs összeköttetésben a rendőrséggel, de amennyiben a hatóságok kérik, kiszolgáltathatjuk nekik a mért adatokat.

BG