Tízből nyolc esetben megelőzhető lenne az időskori vakság

Évente 6000 ember vakul meg Magyarországon, ezek többsége azonban szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne – mondta Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója a Látás Világnapján csütörtökön. A professzor felhívta a figyelmet: a szemészeti ellenőrzéseket már újszülött korban el kell kezdeni, 50 éves kor felett pedig ötévente részt kell venni egy vizsgálaton.

Az Egészségügyi Világszervezet 2000-ben indította el a vaksági okok felszámolását célzó programját. Ebben elsősorban az időskori vakság megelőzése szerepel, a látásromlás ugyanis leginkább az 50 éven felülieket veszélyezteti. A vakság kialakulásának leggyakoribb oka Magyarországon a cukorbetegség, a makuladegeneráció (vagyis az éleslátás helyének elfajulása), valamint a zöldhályog. Dr. Németh János szerint a vakság 80 százaléka megelőzhető lenne a jelenleg ismert módszerekkel.

Dr. Sényi Katalin, a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának elnöke a gyermekek szűrésére hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett: míg régen ügyeltek az iskolák a gyerekek látására és gyakran változtatták a diákok ülőhelyét, addig ma ez többnyire elmarad. Kiemelte, hogy sok helyen neonfénynél tanulnak a gyerekek és a döntött padok helyett vízszintes asztalokon tanulnak írni.

A gyermekszemész szakorvos elmondta: sikerült elérni, hogy a gyermekek egészségügyi kiskönyvébe bekerüljön a szemészeti vizsgálat kategória, de még mindig csak kevesen nézetik meg a kicsik látását. A doktornő szerint már az újszülöttnél meg kell vizsgálni, hogy érzékeli-e a fényt, majd óvodai beiratkozás előtt kell végezni egy rajzos szemvizsgálatot, később pedig az iskolában rendszeresen szűrni kell a problémákat. A doktornő arról is beszámolt: készül egy oktató DVD, ami bemutatja a védőnőknek, hogy mikor és hogyan végezzék el a szemvizsgálatokat gyermekeknél.

Dr. Papp András adjunktus szerint az idősek többsége az éleslátását veszíti el, ami évente több ezer beteget érint. A szemorvos azt javasolja: mindenki vizsgálja meg, hogy egy négyzetrácsos papíron, vagy a fürdőszobai csempe fugájában hogyan látja a párhuzamos és merőleges csíkokat. Ha ezek nem merőlegesek, akkor mihamarabb fel kell keresni egy szakorvost. Az orvos azt is elmondta: a vakság kockázata 2-4-szer magasabb a dohányosok körében.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája október 18.-án ingyenes szűrővizsgálatot tart gyermekeknek és időseknek reggel 8 óra és 12 óra között.